Politika

Tužilaštvo krije dokumenta iz slučaja protiv Malog!

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da novinarima KRIK-a omogući uvid u dokumenta iz slučaja koje je vodilo protiv ministra finansija Siniše Malog zbog neprijavljivanja imovine. Tužilaštvo je prošli mesec obustavilo postupak, ali u odgovoru KRIK-u navode da bi uvid novinara u ovaj predmet mogao da ugrozi eventualni postupak u budućnosti.

Zaključno sa postupkom koji je prošli mesec obustavljen, završeni su svi slučajevi u kojima su tužilaštva proveravala sumnjive poslove i imovinu bivšeg gradonačelnika Beograda, a sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog.

Mali je uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe kako bi se obustavio postupak koji je protiv njega vođen zbog neprijavljivanja imovine.

Nakon što je to učinio, a tužilac Vojkan Adžić koji je vodio ovaj slučaj ozvaničio kraj postupka, novinari KRIK-a zatražili su od tužilaštva da im dozvoli uvid u predmet.

PROČITAJTE JOŠ: MUP SE I BUKVALNO RASPADA: POLICAJCI MASOVNO ODLAZE BESNI ŠTO VRH POLICIJE ŠTITI ORGANIZOVANI KRIMINAL!

Ovaj zahtev je odbijen uz objašnjenje da bi tužilaštvo, ukoliko bi pronašlo nove dokaze i došlo do novih saznanja, moglo eventualno da ponovo pokrene postupak protiv Malog. Novinari bi uvidom u predmet, smatra tužilaštvo, „ugrozili dalje vođenje eventualnog krivičnog postupka”, navodi se odgovoru.

Novinari KRIK-a žalili su se na ovu odluku Povereniku za informacije od javnog značaja.

Podsetimo, slučaj koji je vodilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu stigao je iz Višeg tužilaštva koje je proveravalo sumnje da je Mali umešan u više krivičnih dela, uključujući i pranje novca.

Zaključilo je, međutim, da Mali nije učinio nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti pa je predmet prosledilo kolegama u Prvom tužilaštvu koje je samo proveravalo da li je Mali prijavio svu imovinu.

Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije, koja je i prijavila Malog tužilaštvu, dostavila nove izveštaje o njegovoj imovini, tužilaštvo je ministru naložilo da uplati 200.000 dinara u humanitarne svrhe, da bi zatim, početkom prošlog meseca, primenom oportuniteta obustavilo postupak.

PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL: KO JE SRUŠIO VREDAN SPOMENIK U CENTRU BEOGRADA KOJI JE BIO POD ZAŠTITOM DRŽAVE?!

Sumnjivi poslovi

O sumnjivim poslovima Siniše Malog počelo je u javnosti da se govori nakon otkrića KRIK-a da je Mali kao direktor dve ofšor firme kupio 24 stana u luksuznom letovalištu na bugarskom primorju.

Otkriće KRIK-a potvrdila je i Agencija za borbu protiv korupcije u svom izveštaju iz 2015. godine.

Agencija je napisala i da su bugarski organi otkrili da je veliki broj transakcija u vezi sa kupovinom stanova sumnjiv „jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima… u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike.“

Uprava za sprečavanje pranja novca srpskog Ministarstva finansija je po nalozima Agencije proverila bankovne račune koje je Mali kontrolisao i posumnjala na pranje novca. Naime, Siniši Malom otac je poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za nešto više od pola miliona evra.

O ovom i drugim sumnjivim poslovima Siniše Malog za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija Mali navodeći da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini tako što je rekla da je 95.000 evra nepoznatog porekla nasledila od oca. Marija Mali takođe je ispričala u intervjuu za KRIK da joj se suprug pohvalio da je organizovao bespravno rušenje u beogradskoj četvrti Savamala.

Dok je 2002. radio u Agenciji za privatizaciju, pomogao je svom ocu Borislavu i porodičnom prijatelju da privatizuju proizvođača vagona „Bratstvo“. Novinari KRIK-a otkrili su i da je porodica Mali 2005. godine ilegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje kod Vršca – i da zbog toga nije bila pod istragom.

Uprkos svemu, Više tužilaštvo saopštilo je prošle godine da ne postoje dokazi da je Mali učinio bilo koje krivično delo iz njegove nadležnosti.

Godinu dana kasnije obustavljen je i drugi postupak – za neprijavljivanje imovine, pa se protiv Malog više ne vodi nijedna istraga.

Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, i dalje vodi nekoliko postupaka protiv njega.

PROČITAJTE JOŠ: NENAD KULAČIN: OVO MNOGO BOLI!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments