Društvo

Povećanje penzija je laž, njihova realna vrednost je manja nego ranije!

Poslednjim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju usvojenim krajem septembra samo je nastavljeno smanjivanje realne vrednosti penzija u Srbiji, koje se događa već nekoliko poslednjih godina, kaže Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica.

On navodi da je umesto direktnog smanjivanja penzija usvojeno rešenje kojim se to radi na indirektan način jer se nastavlja sa neusklađivanjem penzija većih od 34.003 dinara, a uz penzije manje od ove sume isplaćivaće se dodatak kao novčana pomoć.

PROČITAJTE JOŠ: MUP SE I BUKVALNO RASPADA: POLICAJCI MASOVNO ODLAZE JER NE MOGU DA TRPE DA VRH POLICIJE ŠTITI ORGANIZOVANI KRIMINAL!

– Vlada Srbije je umesto smanjivanja natprosečnih penzija odabrala njihovo zamrzavanje, dok će one ispodprosečne dobiti dodatak, pa će, shodno uredbi Vlade, penzionerima koji primaju do pomenutog iznosa biti isplaćen novčani iznos kao uvećanje uz penziju. Ovoga puta je samo ukinut Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, a neusklađivanje je ostalo jer se njime najviše otima od penzionera. Pre svega zato da bi se obezbedila biračka podrška aktuelnoj vlasti najsiromašnijih penzionera smišljen je dodatak uz penziju na osnovu odluke Vlade Srbije. Neobična je izjava Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije, da bi „ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera“. Dosta je indikativan i stav da „nema više govora da ukinemo zakon i da se vratimo gde smo bili“. Iako se to na prvoj konferenciji za štampu predsednika Srbije nije moglo naslutiti, i usklađivanja koja su penzioneri dobili od 2014. do 2018. godine očigledno su bila privremena samo zato da penzioneri sa natprosečnim penzijama ne dobiju previše – smatra naš sagovornik (na slici ispod).

Tamburić ističe da je Vlada Srbije izgleda najnovijim izmenama Zakona o PIO konačno pronašla sistemsko rešenje kojim će natprosečne penzije prestati da se redovno usklađuju sa kretanjem inflacije, a manje penzije povećavati dodatkom i novčanom pomoći. Time je, dodaje on, izvršna vlast ozakonila isplatu novčane pomoći penzionerima koju je do sada isplaćivala nezakonito.

– Istina, ovoga puta će novčanu pomoć dobijati samo deo penzionera koji aktuelna vlast posebno štiti. Postavlja se pitanje zašto se novčana pomoć ponovo isplaćuje iz sredstava Fonda PIO i tako diskriminišu oni koji je ne dobijaju.

PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL: KO JE SRUŠIO VREDAN SPOMENIK POD ZAŠTITOM DRŽAVE U CENTRU BEOGRADA?!

Prema njegovim rečima, sada je već vidljiva prikrivena reforma penzijskog sistema u kojoj država ne garantuje stečena prava penzionera, čije bi penzije trebalo redovno da se usklađuju sa inflacijom kako bi se očuvala njihova realna kupovna moć. Istovremeno se ruši poverenje u državni Fond PIO. Ono se ogleda u tome što zaposleni sa primanjima većim od prosečnih – svesni da im uplate u ovaj fond neće obezbediti odgovarajuću penziju – doprinose u njega uplaćuju na zakonski minimum, a uplatama u privatne penzione fondove pokušavaju sebi da obezbede mirnu starost.

– Reforma, koja se odnosi na više od 1,7 miliona penzionera i 2,1 milion radnika i njihovih porodica, sprovodi se bez objavljenog plana i društvenog konsenzusa. Samo se povremeno neki marginalni politički predstavnici penzionera u aktuelnoj vlasti pozivaju na javnu raspravu o reformi penzijskog sistema Srbije, a pritom se ne zna ni strategija promena niti plan njenog sprovođenja. Penzije i penzioneri su jedna od najvažnijih tema u medijima, ali o tome u medijima sa nacionalnom frekvencijom predstavnici penzionera koji su oštećeni smanjenjem penzija ne mogu da govore – kaže Jovan Tamburić i dodaje da uštedama na penzijama koje godišnje iznose od 600 do 700 miliona evra vlast prikriva svoju nesposobnost da osmisli i sprovodi adekvatnu razvojnu politiku koju bi trebalo da karakteriše povećanje broja zaposlenih i porast bruto društvenog proizvoda.

Koliko uvećanje ko dobija?

Uredbom Vlade Srbije od 18. oktobra propisano je da se penzionerima čije su penzije manje od 34.003, 90 dinara isplati novčani iznos kao uvećanje uz penziju.

Onima čija penzija za oktobar i novembar ove godine iznosi do 26.643, 75 dinara obračunava se kao pet odsto od visine penzije tog korisnika za pomenute mesece.

Novčani iznos kao uvećanje uz penziju penzionerima koji primaju između 26.643,76 dinara i 34.003,90 dinara obračunava se kao razlika između iznosa isplaćene odnosno pripadajuće penzije za septembar 2018. uvećane za pet odsto iznosa pripadajuće penzije tog korisnika za mesece oktobar i novembar ove godine.

PROČITAJTE JOŠ: NENAD KULAČIN: OVO MNOGO BOLI!

(izvor: beogradski-glas.rs / Radenka Marković)

Comments

comments