Politika

U petak se nastavlja dijalog o izborima između SNS i SzS

U organizaciji Fondacije za otvoreno društvo, u petak će na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) biti održan drugi okrugli sto na kome će „predstavnici relevantnih političkih stranaka“, organizacije gradjanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tom temom razgovarati na temu finansiranja izbornih kampanja.

PROČITAJTE JOŠ: “SOROŠ POKUŠAVA DA OBEZBEDI VUČIĆU JOŠ JEDAN MANDAT KAKO BI PRIZNAO KOSMET”

Kako je najavljeno iz Fondacije, prvi deo skupa koji će početi u 9 časova biće organizovan po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija dok je obraćanje novinarima planirano od 11.30 časova.

„Nakon održanog prvog okruglog stola čvrsto verujemo da je dijalog moguć i da je vreme koje nam je preostalo do narednih izbora neophodno efikasno i efektivno iskoristiti u cilju pronalaženja rešenja za unapredjenje biračkog procesa. FPN Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine“, piše u saopštenju.

Loading…

Dodaje se da će predstojeći okrugli sto biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega unapredjenju kontrole tog dela izbora, a da će posebna pažnja biti posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

„Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapredjenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na duži rok, takav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta“, navela je Fondacija za otvoreno društvo.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS U NOVOM SADU: ZBOG IZVRŠITELJA POLILA STAN BENZINOM

Prvi okrugli sto na kom su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima u Srbije održan je prošlog utorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Izvršni direktor organizatora skupa, Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je okrugli sto protekao u konstruktivnoj atmosferi.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, poslanik SNS Vladimir Djukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Djilas, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik DS Zoran Lutovac, predstavnik Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović i predstavnici civilnog društva.

PROČITAJTE JOŠ: AIR SERBIA OPET U MINUSU, DRŽAVA POKLONILA 21 MILION EVRA

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments