Društvo

U vreme napada na Borka Stefanovića jedan optuženi morao da bude u kućnom pritvoru

Danijel Gmijović, jedan od optuženih za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu aktivista ovog pokreta u Kruševcu, u trenutku napada morao je da bude u kućnom pritvoru jer je ranija presuda kojom je osuđen za tešku krađu postala izvršna još u februaru prošle godine. Uprkos tome, on je nakon što je priveden posle napada, pušten iz pritvora, da bi gotovo dva meseca kasnije za njim bila raspisana centralna poternica. Ranije izrečenu kaznu kućnog pritvora Gmijović je počeo da izdržava tek u martu ove godine.

Osnovni sud u Kruševcu osudio je Danijela Gmijovića 17. oktobra 2017. zbog krivičnog dela teška krađa na godinu dana kućnog zatvora. Ova presuda postala je pravosnažna 4. januara 2018, a izvršna 19. februara iste godine.

PROČITAJTE JOŠ: OVI STVARNO NISU NORMALNI: “SNS VILE” DELILE DECI POKLONE NA IGRALIŠTU?!

Kako bi Gmijović počeo da izdržava ovu kaznu bilo je neophodno da se navedena presuda prosledi Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, što je prema navodima iz Osnovnog suda u Kruševcu, učinjeno još 26. februara 2018.

Loading…

Uprava je, međutim, kako su za Insajder objasnili u Osnovnom sudu u Kruševcu, obavestila Sud da “nije u mogućnosti da realizuje kaznu” tek deset meseci nakon toga, odnosno 12. decembra, odnosno dvadeset dana posle napada na Stefanovića.

Sud u Kruševcu je zatim 28. decembra izdao naredbu za privođenje Gmijovića, da bi nakon toga, kako se vidi iz odgovora Suda, 23. januara za njim bila raspisana i centralna poternica.

“Osnovni sud u Kruševcu, u propisanim rokovima, preduzeo je sve zakonom predviđene mere za obezbeđivanje stupanja osuđenog na izdržavanje kazne”, navodi se u odgovoru Insajderu.

Međutim, zanimljivo je to da je Gmijović odmah nakon napada, a pre naredbe za privođenje i raspisivanja poternice bio dostupan nadležnim državnim institucijama jer je samo dan nakon napada na Stefanovića, krajem novembra 2018. uhapšen.

Tada je i njemu, pored dvojice optuženih, određen pritvor do 30 dana, ali su iz njega pušteni 21. decembra 2018.

Gmijović sada idržava kaznu od godinu dana kućnog zatvora zbog teške krađe, a kako u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija navode za Insajder, njemu je “nanogica” stavljena tek u martu ove godine.

Podsetimo, Danijel Gmijović zvani Cafta iz Kruševca jedan je od optuženih za napad na Borka Stefanovića i ostale u Kruševcu uoči tribine Saveza za Srbiju u novembru prošle godine. Osim njega, na optužnici do koje je došao Insajder, našli su se i Miloš Šaponjić zvani Šapa i Marko Živković zvani Buvac.

PROČITAJTE JOŠ: AERODROM U NIŠU USKORO PRESTAJE DA POSTOJI?

Svu trojicu tužilaštvo tereti za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a postupak u ovom slučaju još nije počeo jer je prošle nedelje pripremno ročište odloženo zbog toga što su optuženi otkazali punomoćje svojim advokatima.

Gmijović najmanje šest puta osuđivan

Kako je otkrio Insajder, sva trojica su ranije osuđivana za različita krivična dela.

Danijel Gmijović je tako 2009. osuđen zbog nasilničnog ponašanja na uslovnu kaznu, da bi dve godine kasnije zbog krivičnog dela protivpravno lišavanja slobode prvo bio osuđen novčanom kaznom, da bi zatim ova kazna bila zamenjena zatvorom. Kako se vidi u optužnici, u ovom slučaju protiv Gmijovića je optužba zastarela.

On je zatim u oktobru 2012. osuđen i za razbojništvo na kaznu zatvora od tri godine koju je, kako se navodi, izdržao.

Već krajem 2014. osuđen je na sedam meseci zatvora i to zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Samo u 2017, Gmijović je osuđen u čak dva postupka i to zbog teške krađe i teške krađe čija vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od 450.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: “PREDLOG IZMENA STATUTA BEOGRADA – JEFTINI MARKETINŠKI TRIK SNS-A”

(izvor: insajder.net)

Comments

comments