Politika

Umesto otvorenog pisma: Vučiću i Vučeviću, ovo je zemlja kakvu ste želeli i kakvu ste stvorili!

Novosadska policija u roku od 24 sata rasvetlila je napad na dvojicu mladića albanske nacionalnosti, koji su proteklog vikenda brutalno pretučeni u Futoškoj ulici u Novom Sadu. Kako su preneli mediji, policija je saopštila da su uhapšeni V. R. (22), D. R. (23), M. Z. (19) i J. P. (24), koji se sumnjiče za nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda devetnaestogodišnjaku iz Prizrena. Mediji su preneli i da je lakše povrede zadobio 23-ogodišnji mladić iz Novog Sada, albanske nacionalnosti, a da je do incidenta došlo na nacionalnoj osnovi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je prebijanje uz ocenu da svi građani Srbije moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu.

“Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac”, rekao je između ostalog Vučić. I gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je napad poručivši: “To nije Novi Sad kakav mi poznajemo i to nije Srbija kakvu hoćemo”.

PROČITAJTE JOŠ: KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ŠEŠELJA – “ZAGUBLJENA”?!

Žao mi je što donosim loše vesti Vučiću i Vučeviću, ali da, to baš JESTE Srbija kakvu hoćete i kakvu ste stvorili, to baš JESTE Vojvodina kakvu hoćete i kakvu ste stvorili i, na kraju, to baš JESTE Novi Sad kakav hoćete i kakav ste stvorili!

Vaša retorika, uz povremeno nasilničko ponašanje funkcionera vladajuće stranke, jeste ta koja je dovela do toga da ljudi pucaju po šavovima. Da se ne libe od toga da prebiju ili ubiju onoga ko im se u tom momentu učini neprijateljem ili pretnjom. Od koga li su to videli? Pa od vas.

Kada davite novinare na inauguraciji. Kada vodite besomučnu kampanju mržnje protiv onih koji pomažu deci, isterujući tako vašu nesposobnost na čistac. I kada žrtve, heroje, optužite da su alkoholičari. Kada dozvoljavate divljanje radikala u skupštini. Kada umobolnik na privatnoj televiziji otvorenim pismima targetira protivnike vašeg režima. Kada pretnje političkim protivnicima nastavljate i nakon egzekucije jednog od njih. Kada BIA optuži medije i nevladine organizacije da su opasnost po bezbednost zemlje. Kada desničari iz udobnih državnih fotelja prete mobilizacijama naše dece u nekim budućim, vašim ratovima.

Kada naoružanu vojsku i policiju koristite u igrokazima namenjenim podizanju rejtinga i deljenju lekcija komšijama. I kada se zbog mrtvog kriminalca podiže sva policija, a za pogibije radnika ne odgovara niko. Kada prebijate one koji protestuju zbog toga što organizujete promociju knjige ratnog zločinca, pa ih za to još i osudite. Kada političarka u cipelama od 500 evra pravda otimanje od porodilja. Kada pretite čupanjem grkljana. Kada vaši funkcioneri listom, od predsednika najmanje mesne zajednice do predsednika Republike, seju mržnju prema svima koji nisu članovi SNS-a, dobijete upravo ovo što sada imamo. Šta, mislili ste da ćete dobiti nešto drugo? Švedsku? Island?

Jasno je da nije slučajno što se ovo dogodilo baš u Novom Sadu. U Vojvodini. Gde su vaši decenijama dosledno radili na zatiranju drugačijih i podsticali mržnju među pripadnicima različitih nacija. Nudili im sendviče za odlazak. Pa smo već imali slučaj da neki mladići dobiju batine jer u autobusu govore, zamislite tog bezobrazluka, na mađarskom jeziku. Devedesete smo nekako pregurali, ali politika koju zastupate ponovo unosi nemir. Gotovo 5.000 građana okupilo se 7. oktobra 2007. godine na ulicama Novog Sada kako bi sprečili marš neonacista. I poslali poruku da ne žele mržnju i nasilje u svom okruženju. Vaša partijska drugarica, tadašnja gradonačelnica Novog Sada nije predvodila kolonu svojih sugrađana. I time je ogolila vašu politiku.

PROČITAJTE JOŠ: PISMO KOJE RTS NIJE SMEO DA OBJAVI: ĐILAS RASKINKAO VESIĆEVE LAŽI O PKB-U!

Da su bilmezi koji su razbijali albanske pekare 2008, kao i oni iz 2014. godine pohapšeni i osuđeni, a roditeljima naplaćen sve i jedan razlupani izlog, većina bi shvatila šta je dozvoljeno a šta nije. Budala ima uvek i svuda, ali bi, siguran sam, u tom slučaju ova četiri morona, pre napada na vršnjake koji govore alabanski, makar na delić sekunde porazmislili jer bi znali da je cena lažnog junačenja boravak u zatvoru na Klisi.

Ako ne želite da bude još gore, ako zaista želite da se ovakve stvari više ne događaju, prestanite s verbalnim nasiljem. Prestanite sa etiketiranjem. Prestanite da delite građane na vaše i one druge. Na patriJote i izdajnike.

U suprotnom, možda ćete dočekati da se divljaci i huligani, koje sad kontrolišete, kad-tad okrenu i protiv vas, pa ćete i sami kusati plodove minulog rada. Iskreno se nadam da će se vaša kula mržnje urušiti sama od sebe. Verujte, svakom normalnom čoveku to će pričiniti ogromno zadovoljstvo. Uživaćemo gledajući kako se gložite, isto kao što vi sada uživate u našem poniženju. A one koji preteknu čeka nova runda, pošto ste zaboravili jedno od važnih pravila Balkana: patriJotski zanos ima veoma ograničen rok trajanja. Vrlo brzo ga prevladaju poniženje, glad, nemaština, nepravda, inat, prazni frižideri i novčanici. Onda se obespravljeni dignu, a svi računi stignu na naplatu. Jer ste vi to tražili.

PROČITAJTE JOŠ: ZATVORENO PISMO ŽELJKU MITROVIĆU

(izvor: autonomija.info / Dalibor Stupar)

Comments

comments