Politika

Uništavanje pravne države i trošenje bez polaganja računa: Po tome pamtimo godinu dana “Anine” Vlade!

Možemo da se kladimo da će suficit u budžetu, investicije, a pre svih koncesija za Aerodrom Nikola Tesla, otvaranje Kliničkog centra u Nišu, Muzeja savremene umetnosti posle 11 godina i Narodnog muzeja nakon 15 godina – ovo su samo neke stavke koje će predstavnici Vlade danas predstaviti kao uspeh u prethodnih godinu dana. S druge strane, borba protiv kriminala, vladavina prava i sloboda medija bile su predmet najozbiljnijih kritika. Nedostatak transparentnosti u donošenju odluka koje se tiču svih građana je jedan od glavnih problema svih vlada pa i kabineta Ane Brnabić.

Predstavnici vlasti, a posebno predsednica Vlade Ana Brnabić, neretko uveravaju javnost da postoji volja da odluke koje donose u ime građana budu transparentne. Kako ova opredeljenost izgleda u praksi, govori i činjenica da institucije nisu odgovorile na većinu pitanja koja su novinari Insajdera od sredine aprila postavili u rubrici “pitanje dana”. Godišnjica rada vlade premijerke Ane Brnabić je prilika za presek stanja u rubrici “pitanje dana”, odnosno podsećanje na koja pitanja Vlada, ministarstva i instutucije u nadležnosti Vlade nisu dale odgovore.

PROČITAJTE JOŠ: POSTIGNUT DOGOVOR: OPOZICIONI SAVEZ SE OSNIVA 20. JULA, POZNATI I ČLANOVI

Neka od pitanja koja smo uputili Vladi i institucijama u njenoj nadležnosti, bez odgovora su već godinama i decenijama, a pojedina se tiču i odluka kabineta Ane Brnabić.

Ulaganje države u Er Srbiju – bez objašnjenja

Možda najdrastičniji primer ćutanja nadležnih instiucija jesu odluke koje se odnose na kompaniju Er Srbija, u kojoj 51 odsto vlasništva ima država, a 49 odsto kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ne samo što je čitanje spiska onih koji su odbili da govore za serijal Insajdera “Srpsko- arapska posla” trajalo sedam minuta i 40 sekundi, već su nadležne institucije nastavile uporno ćutanje na pitanja u vezi sa ovim poslom.

Najnoviji podaci pokazuju da je država i prošle godine nastavila finansiranje nacionalne aviokompanije sredstvima iz budžeta, iako je prema ugovoru sa Etihadom država bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Er Srbiju do kraja 2016. Kako se može videti u finansijskim izveštajima ove kompanije osnov za nastavak finansiranja tokom 2017. pronađen je u Strategiji za razvoj turizma, a samo po ovom osnovu kompaniji je prošle godine isplaćeno čak 12 miliona evra. U finansijskim izveštajima Er Srbija je prikazala prihod od donacija države u ukupnom iznosu od 20 miliona evra, a Vlada Srbije i ministarstvo finansija već tri dana odbijaju da odgovore na šta se sve tačno odnose ova davanja. Bez ovih davanja, koja kompanija prikazuje kao prihod, Er Srbija bi i četvrtu godinu za redom završila u minusu.

PROČITAJTE JOŠ: “KUBUROVIĆ TUMAČI IZVEŠTAJ VENECIJANSKE KOMISIJE KAO TOPALOVIĆI PANTELIJIM TESTAMENT”

Pitanje zašto je i nakon isteka ugovornih obaveza Er Srbiji data državna pomoć u iznosu od 2,4 milijarde dinara novinari Insajdera uputili su Vladi Srbije, Ministarstvu finansija,Ministarstvu privrede. Pošto nismo dobili odgovor, postavili smo pitanje dana Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje je zaduženo za Strategiju za razvoj turizma. Međutim, u ovom Ministarstvu smo dobili odgovor da „oni nisu opredelili ta sredstva, niti je novac Er Srbiji isplaćen sa računa ministarstva“

Rušenje pravne države

Rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici uz sprečavanje slobode kretanja svima koji su se tu zatekli i činjenica da se policija te noći nije odazvala na pozive građana nije razjašnjeno ni posle više od dve godine.

Do sada je jedino uslovnom kaznom osuđen šef smene u policiji te noći, iako prema svim činjenicama on ne može biti jedini odgovoran za suspendovanje pravne države te noći. Osim policajca koji je te noći bio na dužnosti, odgovornost imaju i njegovi nadređeni, ali i svi ostali koji su ovu akciju osmislili, pomogli, sproveli i svi oni koji već dve godine učestvuju u prikrivanju odgovornih.

Niz nadležnih institucija, od kojih su neke u nadležnosti Vlade, poput Ministarstva odbrane, nisu odgovorile na pitanja kako je moguće da je na strateški važnoj lokaciji, nedaleko od administrativne granice sa Kosovom i u blizini vojnih objekata, izgrađen nelegalni objekat veći od 1.000 kvadrata.

Dok je Ministarstvo građevinarstva u više navrata ponovilo da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti, ministar Aleksandar Vulin nije dao objašnjenje zašto Ministarstvo na čijem je čelu nije reagovalo na nelegalnu gradnju u skladu sa zakonskim nadležnostima.

Ministar Vulin je na pitanje zašto Ministarstvo odbrane nije reagovalo na izgradnju objekta na Pančićevom vrhu odgovarao relativizacijom i zamenom teza, a na kraju i ponudom da mu pozajmimo kameru da on snimi slične nelegalne objekte sagrađene u blizini vojnih u centru Beograda.

Ministarstvo odbrane nije jedina institucija koja je pala na ovom ispitu, a koje institucije sve čine lanac neodgovornosti pogledajte u emisiji “Vrh bezakonja”.

Nije jasno, međutim, ni da li je predsednica Vlade tražila objašnjenje od ministra odbrane pre nego što je na pitanje novinara Insajdera odgovorila kontrapitanjem – “jel treba ja čekićem da rušim?”

Da u Srbiji i dalje postoji praksa da i Vlada ignoriše svoje zakonske obaveze pokazuje i primer izbora profesionalnog menadžementa u javnim preduzećima. Vlada je za više od godinu dana probila rok za raspisivanje konkursa i izbor direktora svih javnih preduzeća u Srbiji. Rok je bio 4. mart 2017. Prema istraživanju Insajdera, do 21. marta 2018. od 37 javnih preduzeća direktori su na konkursima izabrani samo u devet. Svi ostali su u v.d. stanju.

Na pitanje zašto se ne poštuje Zakon o javnim preduzećima, Ministarstvo privrede ne odgovara već gotovo šest meseci.

Gde je vodovod na severu Kosova za čiju je izgradnju država isplatila kredit od devet miliona evra? – nakon što nam je u Vladinoj Kancelariji za KiM rečeno da nemaju odgovor na ovo pitanje, objašnjenje smo pokušali da dobijemo od Ministarstva fiansija, a budući da od njih nije stigao nikakav odgovor pitanje smo uputili i predsednici Vlade.

Iako je reč o novcu koji je isplaćen iz budžeta i činjenici da su stanovnici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok još jedno leto dočekali uz restrikcije vode, iz Vlade već gotovo mesec dana nije stigao odgovor na ovo pitanje.

Ćutanje kada je reč o zloupotrebama političke situacije na Kosovu, po svemu sudeći, postaje praksa. Poreska uprava, za koju je direktno nadređeno Ministarstvo finansija, u nekoliko navrata nije objasnila šta se dešava sa preregistracijom firmi na Kosovo i šta je tačno Poreska uprava uradila kako bi sprečila utaju poreza jednostavnom preregistracijom firmi na teritoriju Kosova?

Ovo su samo neka od pitanja koja smo u proteklom periodu uputili institucijama za koje je nadležna Vlada ili direktno kabinetu predsednice Vlade, a na koja javnost nije dobila odgovore. Odgovore na neka od ovih pitanja novinari će pokušati da dobiju i danas u Subotici gde se obeležava godinu dana rada kabineta Ane Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) “PRETE NAM UBICE IVANOVIĆA, PRONAŠLI SMO VEZU IZMEĐU TAJKUNA I VLASTI”!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments