Politika

Veselinović: Deficit, zaduženost i preteća prezaduženost slike ekonomskog sunovrata

Izvor: N1

Pokret za preokret Janka Veselinovića ocenjuje da se juče usvojenim rebalansom budžeta za 2020. godinu dokazuje ekonomski sunovrat koji je najvećim delom posledica izborne kampanje, odnosno predizbornog trošenja novca kako bi se stvorio privid ekonomskog blagostanja.

“Deficit od 483 milijarde dinara je rekordna razlika između prihoda i rashoda još od 2000 godine, uzimajući u obzir i izbornu 2014. godinu kada je isti režim napravio sličnu dubiozu. Ovogodišnji deficit od 9% revidiranog  BDP-a, veći je i od prethodnog rekorda iz 2014, kada je bio 6,2%”, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović upozorava da nas uz rekordan  deficit sustiže i rekordna zaduženost od 28 milijardi, što je 60% BDP-a, kao i preteća prezaduženost koja će postojeći dug dovesti do 100% BDP-a.

“To je zvono za uzbunu i onima koji su do sada živeli u iluziji da režim zna šta radi.  Ovako visok deficit nema opravdanje u pandemiji korona virusa, prvenstveno jer su ovakav pad imale samo zemlje sa visokim učešćem turizma u BDP-u, koji je kod nas ima relativno nisko učešće od oko 4-5%, dok u nekim zemljama Evrope učešće turizma čini 30% BDP-a”, tvrdi Janko Veselinović.

Veselinović dodaje i da ovakav deficit prate nova zaduženja.

“Značajan deo novca odlazi u preskupe infrastrukturne projekte, koji se realizuju iz stranih kredita, na kojima su i nosioci posla, dobavljači, a često i radnici stranci. Posebna je priča o suludim projektima, poput finansiranja Beograda na vodi, Aerodroma Beograd ili upumpavanja novca kroz Telekom u stranačke medijske projekte”, dodaje Veselinović.

Comments

comments