Politika

Đorđević: Insistiranjem na Vašingtonskom sporazumu nanosi se šteta Srbiji

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je skandaloznom izjavu predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića da će vlada Srbije „ispunjavati obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i pored promene američke administracije“.

Đorđević je u pisanoj izjavi podsetio da su obaveze iz tog sporazuma „isključivo štetne po Srbiju“.

„Vučić se u Vašingtonu obavezao da Kosovu dozvoli članstvo u međunarodnim organizacijama od 2021. godine, da ukine lobiranje Srbije protiv priznanja Kosova, da dopusti Izraelu da prizna Kosovo, da se energetski okrene od Rusije i da ne nabavlja telekomunikacionu opremu od Kine. Dakle posvađao nas je sa pola sveta i dao je Prištini put ka punom priznanju“, rekao je Đorđević.

On je dodao i da su “mnogi eminentni pravnici ukazivali da Vašingtonski dokument uopšte nije sporazum, već jednostrana izjava volje koja nije doneta u propisnoj formi, te da njeno sprovođenje nije obavezno”, kao i da “Dačić i Vučić to zanemaruju i obavezuju se na nastavak izdaje srpskih nacionalnih interesa“.

Lider Oslobođenja je izjavio i „da je jasno da se Vučić iz privatne koristi upleo u Trampovu i Grenelovu izbornu kampanju i da je svojom nepromišljenošću samo naneo štetu Srbiji, jer se vezao za gubitničku stranu“.

„Isti promašaj je Vučić imao i na prošlim američkim izborima, kada je sa dva miliona dolara narodnog novca iz budžeta Srbije podržao Hilari Klinton koja je katastrofalno izgubila”, navodi Đorđević.

Đorđević kaže da „ovakve brljotine dokazuju da Vučić, Dačić, Marko Đurić i ostali njihovi saučesnici očigledno nisu dorasli ozbiljnom vođenju spoljne politike“.

Đorđević je takođe konstatovao da je „u najmanju ruku čudno što Ivica Dačić nastupa kao branilac Vašingtonskog dogovora, jer je upravo tada napravljen otklon od Rusije, iz čega je SPS izašao kao gubitnik, jer su u vladi smanjeni na jedan resor a sam Dačić je sklonjen u parlament.

“Ali to je nešto što će Dačić morati da objasni svom ionako sve manjem biračkom telu“, zaključio je predsednik pokreta Oslobođenje.

Comments

comments