Politika

Veselinović: Vučiću, zatvori Zadrugu i Farmu umesto što zatvaraš poljoprivrednike

Izvor: N1

“Aleksandre Vučiću, zatvori Zadrugu i Farmu umesto što zatvaraš poljoprivrednike”, poručio je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović predsedniku države, povodom hapšenja mladog poljoprivrednika u Silbašu dok se vraćao sa njive zbog kršenja policijskog časa.

“Onemogućavanja poljoprivrednika da obavljaju prolećne radove nije se do sada setio ni jedan režim, ni jedan diktator. Van zdrave je pameti da se zbog epidemije onemogućavaju ratari da rade na njivi, gde nemaju nikakve kontakte sa drugim ljudima, a sa druge strane televizijska snimanja emisija, sa agrarnim nazivima, poput “Zadruge” i “Farme” normalno funkcionišu. Mnogi poljoprivrednici tokom dana, još uvek, rade na poslovima u gradu i nemaju mogućnost van policijskog časa da obrade svoje njive. Nema nikakvog objašnjenja zbog čega se prema njima i svima drugima koji nas hrane, vlast ponaša kao prema kriminalcima. U ime Pokreta za preokret, ali pre svega u ime zdravog razuma, pozivam vlast da ne koristi vanredno stanje za represiju zbog koje se zgrožava civilizovani svet i zbog koje Srbija opet liči na Srbiju iz 90-ih godine prošlog veka. Aleksandre Vučiću, zatvori „Zadrugu“ i „Farmu” umesto što zatvaraš poljoprivrednike“, poručio je Veselinović.

Veselinović poziva ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da mimo slikanja na konferencijama za štampu, gde uglavnom statira, povede brigu o poljoprivrednicima, koji trenutni kupuju najskuplje gorivo na svetu, a iza ugla ih čeka policija, kao dilere narkotika.

Podseća ministra Nedimovića da su nedavno zatvorene i pijace i da je onemogućeno da se poljoprivredni proizvodi prodaju na njima i pita ga da li je vanredno stanje ujedno i konačno uništavanje srpskog seljaka.

 

Podsetimo, mladi poljoprivrednik u mesta Silbaš u blizini Bačkog Petrovca uhapšen je i kažnjen sa 50.000 dinara zbog kršenja policijskog sata, iako je on obavljao poljoprivredne radove.

Kako prenosi portal Agrosmart, poljoprivrednik je uhapšen juče, iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije rekao da niko od zemljoradnika koji su u traktoru i na njivi ili na putu od njive do kuće u vreme kada je kretanje zabranjeno – neće biti kažnjen.

Prekršajni sud u Bačkoj Palanci odredio je uhapšenom poljoprivredniku kaznu od 50.000 dinara, a u presudi se navodi da je protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Srbije 4. aprila 2020. izašao izvan svog domaćinstva i da ga je policija u 15,55 zatekla dok se kretao traktorom u drugoj ulici.

Policijski sat je juče počeo u 13 a ne u 17 sati, ali se to u presudi ne navodi, već piše da je zatečen u vreme zabrane kretanja koje traje od 17.00 do 5.00.

Majka privedenog poljoprivrednika rekla je za Agrosmart da je njen sin vozeći traktor na povratku iz atara uhapšen kao kriminalac jer je otkačio kultivator kod jedne njihove kuće gde im stoji veći deo mehanizacije dok se vraćao traktorom u porodičnu kuću.

“Zabranjena mu je upotreba telefona, pretresen je i prećeno mu je da će mu lisice biti stavljene. Kažnjen je zbog toga što je poljoprivrednik i što mora da radi a radio je od 6 sati ujutru, kultivirao je površine na koje su juče raširili veštačko đubrivo”, kazala je majka tog poljoprivrednika.

Comments

comments