Politika

Veselinović za Gerilu: Ako cene goriva ne padnu, protest u petak biće samo prvi u nizu!

Pokret za preokret, koga predvodi narodni poslanik Janko Veselinović, ističe da je sramna odluka o povećanju cena beznina izazvala veliko nezadovoljstvo među građanima Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SE NEKO ZAPITAO ODAKLE ŠEŠELJU 187 HILJADA DOLARA?!

– Ukoliko ne dođe do hitnog smanjenja cena goriva protesti koji započinju u petak mogli bi biti svakodnevni jer ovu pljačku građani Srbije ne mogu više da izdrže – istakao je u izjavi za naš portal predsednik pokreta Janko Veselinović.

Povodom čitave ove situacije, Pokret za preokret predao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije inicijativu za izmene i dopune Zakona o akcizama, čijim bi se usvajanjem cena goriva u Srbiji, u zavisnosti od vrste goriva, smanjila od 25-30 dinara po litru. Ovom zakonskom inicijativom predviđeno je smanjenje akciza za 50%. Bezolovni benzin bi tako umesto 152 dinara, prema zakonskoj inicijativi, koštao 125 dinara. Incicijativa je upućena predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i svim poslaničkim grupama. Pokret za preokret će se pridružiti protestu građana, povodom rasta cena goriva, koji se u celoj Srbiji organizuje u petak, 08.06.2018. u 17, 00.

PROČITAJTE JOŠ: PRIVEDEN AUTOR SNIMKA NA KOME POLICAJAC KAŽNJAVA BICIKLISTU DOK AUTO IDE KROZ PEŠAČKU ZONU!

Predlog je dat imajući u vidu činjenicu da je cena goriva koje koriste građani za sopstvene potrebe, ali i preduzetnici, privredna društva, poljoprivrednici i drugi privredni subjekti, u neskladu sa kupovnom moći stanovništva. Pri tome je uzeto u obzir da oko 55% cene goriva čine porez i akciza. Zbog toga se predlaže da se učešće akcize u ceni goriva smanji. Na osnovu postojećih cena goriva i uporednom analizom sa većinom zemalja u svetu dolazi se do zaključka da se Srbija nalazi među zemljama sa najvećom cenom goriva u svetu, odnosno da je udeo fiskalnih nameta na osnovnu cenu goriva znatno iznad svetskog proseka. Uz to se imalo u vidu da je Srbija među zemljama sa najnižom nadnicom u svetu. Cene bezolovnog goriva, prema AMSS na dan 02.06.2018. u Austriji je 1,08 u Bugarskoj 1,013, Hrvatskoj 1, 181, Kipar 1,110, Češkoj 1,069, Estonije1, 072, Finskoj 1, 358, Francuskoj 1, 295, Nemačka 1, 390, Mađarska 1,062, Litvanija 1,010, Luksemburg 1,10, Poljska 0,965, Rumunija 1,140, Slovačka 1,173, Slovenija 1, 210, Španija 1, 134, Švedska 1, 313, Velika Britanija 1, 317 Evra. Cena bezolovnog goriva u Rusiji je 061 Evro. Cena istog goriva u Srbiji na isti dan bila je 152 dinara, odnosno 1,357 Evra. Iz ovoga jasno proizlazi da Srbija ima veće cene od gotovo svih zemalja Evropske unije, u kojima su plate od 2 do 10 puta veće nego u Srbiji.

„Predloženim rešenjima obezbeđuje se korekcija visine akciza, koja bi cenu goriva dovela na nivo evropskog proseka, posebno među zemlje čiji je standard bliži srpskom standardu. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama umanjio bi enormno finansijsko zahvatanje od građana, preko cene goriva. Ono se kreće, u proseku, oko 75 dinara po litru goriva, što znači da na jednom rezervoaru goriva od 50 litara država uzme od građanina 3.750 dinara. To je u suprotnosti sa ustavnim načelima o državi socijalne pravde i naplati dažbina prema ekonomskoj moći obveznika.“- istakao je, povodom podnete inicijative, prof. dr Janko Veselinović.

PROČITAJTE JOŠ: POZDRAV ZA SINIŠU: ŠUT IZ SAVAMALE ISPRED MINISTARSTVA FINANSIJA

Comments

comments