Politika

Veselji “presudio” Haradinaju, slede i nove ostavke u Prištini?!

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je odigrao najvažniju ulogu u ostavci Ramuša Haradinaja, izjavila je za FoNet predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković, uz ocenu da je i pozicija Hašima Tačija na “ledu.”

Trajković je rekla da je Veselji, verovatno, procenio da bi za njega bilo najbolje da Haradinaj ode u Hag, a da on prihvati odgovornost za stabilnost situacije u odnosu na Beograd.

Loading…

“Haradinajeva ostavka je poruka međunarodne zajednice mnogim liderima, i u Beogradu i u Prištini, da moraju da ispunjavaju data obećanja, pa ne isključujem sličnu budućnost za još neke političare”, rekla je Trajković.

Ona očekuje raspisivanje izbora u roku od 45 dana i prema njenim saznanjima već se vode razgovori unutar albanskih partija da oni budu održani što pre, kako bi se obezbedila većina bez Srpske liste.

PROČITAJTE JOŠ: SNS BEZ VUČIĆA JE MRTVO POLITIČKO PREDUZEĆE

Mihajlović: Ostavka odlaže ukidanje taksi i nastavak dijaloga

Ostavka Haradinaja imaće velike posledice po Srbiju jer će odložiti nastavak dijaloga za još najmanje 90 dana, a u tom periodu takse na robu iz Srbije neće biti ukinute jer je sada Vlada u tehničkom mandatu, ocenio je za FoNet novinar i nekadašnji osnivač Međunarodnog medija centra u Prištini Milivoje Mihajlović.

To ćemo osetiti u narednih 90 dana do kada bi trebalo da budu raspisani izbori, ali sigurno i duže, a u tom periodu nećemo imati ni ukidanje taksi pošto je sada Vlada posle Haradinajeve ostavke u teničkom mandatu, rekao je Mihajlović.

Taj period se, praktično, proteže do kraja kalendarske godine, a s obzirom da se na proleće 2020. očekuju i izbori u Srbiji “sve su prilike da ni do kraja juna neće biti ozbiljnijeg pomaka u dijalogu Beograda i Prištine”, smatra Mihajlović.

Haradinajeva ostavka je “po svemu sudeći posledica neke vrste pritiska, najverovatnije iz Sjedinjeninih Država”, uveren je Mihajlović.

Kadri Veselji se trenutno nalazi na turneji u SAD i Haradinajeva ostavka bi mogla da bude prva reakcija na nepsolušnost kosovskih zvaničnika kada je u pitanju inetres SAD na Kosovu i u regionu, rekao je Mihajlović za FoNet.

On podseća da ovo “neće biti prvi odlazak Haradinaja u Hag” i da on u tome “ima iskustva”.

Ovo je, verovatno, jedna od manifestacija tog međunarodnog “haškog faktora” na politike u zemljama zapadnog Balkana, smatra Mihajlović, podsećajući da su kroz to već prošle i Hrvatska i Srbija i Bosna i Hercegovina, “pa je sad red i na Kosovo”.

“Haradinaj će svakako imati i korist od ovoga. Već je imao porast popularnosti zbog taksi, a ova ostavka bi mogla dovesti do njegovog najvišeg stepena rejtinga na Kosovu”, rekao je Mihajlović.

Marko Jakšić očekuje ukidanje ili suspenziju taksi

Možemo reći da je ostavka Ramuša Haradinaja iznenađenje, mada se već neko vreme “šuškalo” da nas očekuju vanredni izbori na Kosovu, izjavio je za FoNet bivši odbornik liste “Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović” Marko Jakšić i ocenio da očekuje ukidanje, ili suspenziju taksi.

On je rekao da se na Kosovu znalo da će “neka velika zverka” biti pozvana na odgovornost i da se u javnosti uglavnom pričalo da bi to mogao biti Hašim Tači ili Kadri Veselji.

PROČITAJTE JOŠ: SUKOB U SNS-U POSTOJI: ĐUKA PRVI POBEGAO IZ STRANKE!

“Rano je i nezahvalno analizirati i davati prognoze, ali sam uveren da će takse biti ukinute, ili suspendovane, jer to su očekivanja međunarodne zajednice i već deset meseci one predstavljaju glavnu prepreku za dijalog između Beograda i Prištine”, rekao je za FoNet Jakšić.

On je objasnio da je ključno u celoj stvari upravo to što je Veselji rekao da takse moraju biti ukinute.

Poruke međunarodne zajednice su sve vreme bile jasne i od kosovskih vlasti se očekivalo da ukinu takse, ocenio je Jakšić i dodao da je sadašnja situacija rezultat pritiska evropskih, ali i američkih zvaničnika.

PROČITAJTE JOŠ: 1 OD 5 MILIONA: BLOKIRAN REKTORAT, TRAŽE SE SMENE MALOG I STEFANOVIĆA!

(izvor: N1)

Comments

comments