DruštvoPolitika

Vesić i Mali slagali: Ugovor sa “Keep light” još nije raskinut?!

Uprkos najavama gradonačelnika Beograda Siniše Malog da će sa firmom “Kip lajt” raskinuti ugovor o nabavci basnoslovno skupe novogodišnje jelke od 83.000 evra, Gradska uprava ćuti o tome da li je to zaista i urađeno.

Osim toga, nejasno je i da li je ugovor za nabavku plastične jelke sa ukrasima uopšte i zaključen ili ga samo gradska vlast skriva, kršeći pritom Zakon o javnim nabavkama.

Naime, na portalu javnih nabavki nema obaveštenja o zaključenom ugovoru, koje je uprava Grada u obavezi da objavi po Zakonu o javnim nabavkama, ali je zato objavljena odluka o dodeli ugovora – firmi “Kip lajt”, sa kojom Grad već tradicionalno sarađuje u sumnjivim javnim nabavkama za novogodišnje ukrašavanje prestonice.

Ovaj propust gradske vlasti bio je predmet interesovanja i organizacije Transparentnost Srbija, koja je uputila inicijativu za nadzor nad tenderom upravi za javne nabavke.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti objašnjava za Danas da su informacije koje su javno dostupne i izjave gradonačelnika – oprečne, što čini ovaj posao dodatno sumnjivim.

– Na osnovu informacija koje je Grad objavio može se zaključiti da Sekretarijat za vanredne situacije, koji je jelku naručio, zapravo i nije potpisao ugovor sa firmom “Kip lajt”, ali iz izjave Siniše Malog razumeli smo da je ugovor potpisan i da će biti uskoro raskinut. Ako je ugovor potpisan a to nije objavljeno, onda je zakon prekršen, upozorava Nenadić.

Ipak, iz kabineta Siniše Malog, kao ni iz informativne službe gradske uprave, nisu nam odgovorili da li je gradonačelnik prećutao istinu ili se ugovor “samo” krije od javnosti.

Niko se nije javljao ni u Sekretarijatu za poslove odbrane, vanredne situacije i komunikaciju sa građanima koji je sproveo tender, odnosno kabinetu sekretara Darka Glavaša.

– Jelka je paradigma kako Vesić i Mali vode grad u Vučićevo ime. Jedan kaže da se na tenderu pojavilo više ponuđača, a onda ovaj drugi to demantuje. Jedan kaže da je skupa, a onda drugi da nije. Toliko kradu i toliko ih nije briga da se gube u svojim lažima. Ugovor očigledno i ne postoji, već se sve u ovom gradu radi mimo zakona. Ponašaju se kao da će vladati još hiljadu godina pa ih nije briga ni da papirološki pokriju svaku korupciju koju naprave – ističe Balša Božović iz DS-a.

Alimpić: Sumnjiv raskid ugovora

Odbornik Zoran Alimpić ukazao je da je obećanje o raskidu ugovora “sumnjivo” i jeftin trik da bi se prekinula rasprava o tome, zato što je odmah nakon te izjave usvojen budžet za 2018. godinu kojim se predviđa isplata za jelku. Predlog budžeta potpisao je gradonačelnik, podseća Alimpić, pa je morao znati da je toliko novca predviđeno za jelku, a da je hteo da raskine ugovor mogao je da predloži izmenu sume za jelku pre usvajanja budžeta.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments