Politika

(VIDEO) BANJALUKA: Posle Davidovih roditelja, Dodikova policija uhapsila pripadnike opozicije i novinara!

 

Policija je sa banjalučkog Trga Krajine odvela i ubacila u policijsku maricu predsednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i poslanika te opozicione stranke u Skupštini RS Draška Stanivukovića.

Prilikom njihovog privođenja došlo je do guranja okupljenih građana i policije, a građani su uzvikivali „Pravda, pravda“ i „Ubice, ubice“.

Borenović je pre nego što je priveden pozvao sve nadležne institucije da puste na slobodu Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida i ostale članove grupe „Pravda za Davida“ koji su jutros uhapšeni.

Takođe je pozvao sve građane da dodju na Trg Krajine i, kako je rekao, pobune se protiv terora koji nad građanima sprovodi policija RS.

On je rekao da roditelji ubijenog Davida Dragičevića imaju pravo da traže istinu i pravdu za svog sina.

PROČITAJTE JOŠ: ER SRBIJA ZABRANILA NEZAVISNE NEDELJNIKE NA AERODROMU?!

U međuvremenu su na Trg Krajine stigle dodatne policijske snage, odnosno 30-ak pripadnika specijalne policije.

U nekoliko navrata okupljeni građani su pokidali žutu policijsku traku kojom je ogradjeno mesto gde se nalazi slika ubijenog Davida i drvena skulptura podignute pesnice.

Otac ubijenog banjalučkog mladića Davida Dragićevića uhapšen je jutros kada je izašao iz kuće u banjalučkom naselju Pobrđe i krenuo ka Trgu, a policija je potom blokirala trg Krajine i ogradila ga žutom trakom, zabranjujući bilo kome da priđe mestu na kojem se nalazi slika ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Davor Dragičević se nalazi na hirurgiji jer mu je slomljena ruka. Policija je s Trga Krajine odvela i Suzanu Radanović, majku ubijenog mladića, a prema poslednjim informacijama, ona se nalazi u porodičnoj kući koju policija pretresa.

Osim njih dvoje, uhapšeno je još nekoliko članova grupe „Pravda za Davida“ koji su 17. decembra protestovali ispred Narodne skupštine RS kada je birana nova vlada RS.

Banjalučka policija je pre par dana podnela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe „Pravda za Davida“ koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Skupštine RS, pošto je ranije saopštila da su se članovi grupe okupili na prostoru na kojem ne mogu da budu održavana javna okupljanja.

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa „Pravda za Davida“ nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio u rečici Crkvena.

PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN VELIKIĆ: REŽIM SE MOŽE SKINUTI SAMO NA ULICAMA!

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu „Pravda za Davida“, označavajući njene pripadnike rušiocima RS, stranim plaćenicima i „soroševcima“.

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi „Pravda za Davida“.

Tokom hapšenja članova grupe Pravda za Davida na Trgu Krajine u Banjaluci, na informativni razgovor priveden je i novinar Vladimir Šušak.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest MUP-u Republike Srpske i Policijskoj upravi Banjaluka, zbog privođenja na informativni razgovor novinara Vladimira Šuška, dopisnika BHT-a iz ovog grada.

Šušak je priveden jutros u policiju nakon što je fotografisao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći, kojima je Dragičević odvezen iz sedišta Policijske uprave Banjaluka posle davanja iskaza.

Iako je Šušak zadržan vrlo kratko u prostorijama Policijske uprave, gde je dao osnovne informacije o sebi i svom radu uz profesionalno i pristojno ponašanje policije, BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju da je postupak banjalučke policije kršenje prava na slobodu izražavanja i nedopustivo ometanje novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

PROČITAJTE JOŠ: KOME TREBA JOŠ 1000 KOMUNALNIH POLICAJACA?!

(izvor: danas.rs, N1)

Comments

comments