Politika

(VIDEO): Evo dokaza da su sednica o niškom aerodromu i glasanje bili potpuno neregularni!

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ najavila je danas da će pokrenuti postupke pred Upravnim sudom, smatrajući da u svakom koraku u donošenju odluke o poklanjanju aerodroma Konstantin Veliki, nije poštovana pravna procedura.

„Odluka o poklanjanju aerodroma može se smatrati neregularnom jer je došlo do brojnih proceduralnih propusta i prilikom zakazivanja sednice Skupštine Grada Niša ali i tokom održavanja sednice”, navodi Inicijativa u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ĐUKA POKUŠAO DA ODBRANI PA ISPAO GLUP: “I JA SE DRUŽIM SA KRIMINALCIMA, PA ŠTA?!”

Ističu da je Poslovnik o radu Skupštine Grada Niša grubo prekršen u velikom broju situacija tokom trajanja sednice od strane predsednika Radeta Rajkovića.

“Najevidentniji primer je zabeležen prilikom izjašnjavanja o tački 3. „Predlogu odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem za aerodromske usluge „Aerodrom Niš“. Prilikom ponovljenog glasanja za tačku 3, na snimku se jasno vidi da je 9 odbornika glasalo protiv, a predsednik Skupštine grada proglašava da je protiv glasalo 8. Dokazi se mogu videti na snimku sednice i na snimku glasanja Južnih vesti”, navodi Inicijativa.

Dodaju da je na početku izjašnjavanja po 3. tački utvrđen je pogrešan kvorum (prisutni 49) jer je rezultat glasanja bio 42 “za” i 9 “protiv”. “Zatim predsednik Skupštine traži da se utvrdi ponovo kvorum i ponovi glasanje. Nakon ponovo utvrđenog kvoruma (prisutni 52) rezultat glasanja je: “za” je glasalo 43 i “protiv” 8 i 1 “uzdržan”, dok sa na snimku sednice vidi da je „protiv“ poklanjanja aerodroma glasalo devet odbornika i samim tim i kvorum nije tačan. Protiv su glasali sledeći odbornici: Srđan Nonić, Dejan Petković, Radmila Popović, Branislav Jovanović, Dragoslav Ćirković, Jelena Đorđević, Vladimir Domazet, Miodrag Stanković i Marko Stojanović.”, n avodi se u saopštenju Inicijative.

Kao drugi razlog za sumnju u regularnost odluke, navode taj što je nakon ponovljenog glasanja predsednik Skupštine Rade Rajković ODBIO prigovor opozicije koja je uzrazila sumnju u regularnost glasanja i zahtevala, u skladu sa Poslovnikom, da se glasa prozivkom gde bi svako od odbornika morao da se izjasni imenom i prezimenom.

“Tom prilikom, nije dozvolio javljanje trećeg odbornika opozicije zbog povrede Poslovnika, sa namerom da izbegne u tom slučaju obavezno pojedinačno izjašnjavanje odbornika”, dodaju.

PROČITAJTE JOŠ: EVO ZAŠTO SNS NAZIVA VLASTI U ŠAPCU IZDAJNICIMA: DRŽAVA DUGUJE OVOM GRADU 5 MILIONA EVRA!

Inicijativa ističe da su odbornici vladajuće koalicije glasali protivno interesu građana i građanki Niša. 43 odbornika iz Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, SDPS, Jedinstvene Srbije, Ruske stranke, Srpske narodne partije, Ujedinjene seljačke stranke, grupe Odgovorno za Niš odlučilo je da glasa „ZA“ poklanjanje niškog aerodroma čime je, kako smatra Inicijativa naneta ogromna šteta građanima Niša.

Kako su glasali niški odbornici?

Posted by Južne vesti on Friday, June 22, 2018

“Grad je besplatno dao aerodrom koji već sada vredi 50 miliona evra, ne računajući stratešku vrednost i buduće prihode koje bi aerodrom ostvario za grad svojim rastom. Rastom preko milion putnika, što republičke vlasti pokušavaju da onemoguće zbog ugovora sa Vincijem, aerodrom bi vredeo daleko više, a u Nišu bi imali preko 10.000 radnih mesta samo kroz raznovrsne turističke usluge, transport i ugostiteljstvo. Postavlja se pitanje da li Skupština grada, koja ne ume da organizuje prosto glasanje i brojanje glasova za tri tačke dnevnog reda, ima komptence da odlučuje o tako važnim stvarima kao što je otuđenje aerodroma? ”, zaključuje se u saopštenju Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) JOŠ JEDNO SULUDO SVEČANO OTVRANJE: PRESEČNA TRAKA NOVOG – PARKINGA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments