Društvo

(VIDEO) Kako da upalite kada izda akumulator

Mada su letnje vrućine zapravo daleko pogubnije za akumulatore nego zimske hladnoće, oni nas najčešće izdaju kada stegnu decembarski i januarski minusi. To je, zapravo, tek poslednji udar i ako usred zime iz akumulatora iscuri sva energija za pokretanje motora, to je najčešće posledica letnjeg mučenja na plus četrdeset. No, kako god bilo kada ne možete da upalite kola jer je akumulator otišao u aut (jer ga je mnogo ranije trebalo zameniti), sve što treba da znate jeste jedan jednostavan trik.

Potrebni su vam kablovi za paljenje i pozajmljivanje struje (obavezno ih kupite – nisu preterano skupi, a vrlo su korisni kad zagusti) i malo vozačke solidarnosti. Neophodno je da vam pomogne neki drugi vozač, koji će vam “pozajmiti” malo njegove struje iz napunjenog akumulatora.

Otvorite haube automobila koje ste prethodno ugasili. Važno je da ne stavljate metalne predmete na akumulator kako ne bi došlo do kratkog spoja. Takođe treba voditi pažnju na polaritet, jer ako pogrešno postavite kablove možete oštetiti akumulator ili alternator. Napomena: oba akumulatora moraju imati isti napon.

Uzmite crveni kabl i prikačite ga za pozitivnu klemu na akumulatorima (ona na kojoj piše +). Zatim povežite crne kablove (tamo gde piše -). Ako su se oznake “+” i “-” izbrisale, negativni pol (-) je gotovo uvek povezan kablom za šasiju automobila.

Upalite potom auto i vodite računa da vaš spasioc polako dodaje gas na svojim kolima. Kablovi se skidaju suprotnim redosledom od stavljanja. Ostavite auto da radi neko vreme da ponovo napuni struju. Ako je akumulator potpuno dotrajao, ne gasite vozilo dok ne stignete do cilja!

(izvor: srbijadanas.com)

Comments

comments