Društvo

(VIDEO): Kako se građani bore protiv NIS-a koji im uništava imovinu?!

Stanovnici pojedinih vojvođanskih mesta i Naftna industrija Srbije pokrenuli su jedni protiv drugih sudske postupke. Dok NIS traži nesmetano korišćenje ekskluzivnog prava eksploatacije nafte, vlasnici oranica i kuća, za koje navode da su oštećene prilikom radova NIS-a, traže nadoknadu štete.

Predstavnici države Srbije su na osnovu Sporazuma sa Rusijom 2008. godine prodali većinski udeo u nacionalnoj naftnoj kompaniji ruskom Gaspromnjeftu za 400 miliona evra, uz obavezne investicije od 500 miliona.

PROČITAJTE JOŠ: IMAMO TRANSFER BLAMA OD “BLICA” I SLIKA BABIĆEVE KĆERKE

Zajedno sa NIS-om, predstavnici države su prepustili i ekskluzivno pravo eksploatacije nafte i gasa na celoj teritoriji Srbije, pri čemu su najveća nalazišta u Vojvodini.

Vrednost prirodnih rezervi nafte i gasa je čak sedam milijardi evra.

PROČITAJTE JOŠ: 16 DOBRONAMERNIH SAVETA VUČIĆU GDE DA IDE NA DAN INAUGURACIJE PUTINA

Istovremeno, rudna renta, odnosno taksa koju NIS plaća državi, spade među najniže u svetu I iznosi samo 3 odsto. Većinski ruski NIS je međutim međudržavnim sporazumom izuzet od povećanja rente, pa tako u Srbiji za sve ostale po novom zakonu važi rudna renta od sedam odsto. Ministarstvo energetike u odgovoru opštinama koje su tražile reviziju Sporazuma u ovom delu, a u koji su imali uvid novinari, navodi da ne vidi da postoji osnov za pokretanje postupka revizije Sporazuma.

Emisija Radar pet godina je emitovana na Radioteleviziji Vojvodine, ali je u junu 2016. godine bez obrazloženja skinuta iz programske šeme. Autorka je ovo ocenila kao politički motivisanu odluku.

PROČITAJTE ISPOD: “KAKO JE ALEKSANDAR VUČIĆ REKETIRANJEM I UCENAMA ZARADIO 2 MILIJADE EVRA”

Video možete pogledati ispod:

(izvor: insajder.net)

Comments

comments