Društvo

(VIDEO): Kesić: “Zatrpajte mejl Evropske energetske zajednice zbog Rakitske reke”

Dok stanovnici babušničkog sela Rakita i ekološki svesni građani nastavljaju da brane svoju reku nedozvoljavajući investitoru da nastavi radove na izgradnji mini-hidroelektrane, autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić pozvao je građane da “zatrpaju” mejl Evropske energetske zajednice pišući o ugrožavanju reka na Staroj planini.

Još jedan pokušaj investitora da nastavi radove u selu Rakita je juče osujećen, a kako javljaju građani, došlo je do ponovnog “koškanja” sa obezbeđenjem. Policija je i dalje prisutna u selu, a na braniku Rakitske reke su i mnogi građani iz drugih delova Srbije koji su protivnici gradnje mini-hidroelektrana.

PROČITAJTE JOŠ: GRAD RUŠI FIRMAMA POSLOVNI PROSTOR DA BI INVESTITOR MOGAO DA NAPRAVI STAMBENI KOMPLEKS!

Kako je ova ekološka buna na Staroj planini postala nacionalna tema, u borbu za odbranu staroplaninskih reka uključio se i autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić.

Suprotno duhovitom i ironičnom konceptu emisije, Kesić je predložio i ideju za novi vid protesta i negodovanja zbog ugrožavanja biološkog minimuma Rakitske i drugih staroplaninskih reka.

Možda ne možemo svi da odemo na protest na Staru planinu, ali ono što možemo je da napravimo jedan protest preko e-mail-a. Svako od nas, već sada, može da se lično obrati na adresu info@energy-community.org Evropske energetske zajednice. Obavestimo ih lepo, kako to ide i u čemu je problem. I bez psovanja, molim – rekao je Kesić u svom maniru.

PROČITAJTE JOŠ: DOK SE BOLESNIK SVAĐA SAM SA SOBOM, ALBANCI USPEŠNO LOBIRAJU ZA ČLANSTVO U INTERPOLU!

Razlog za pisanje ovoj instituciji, kako je i sam Kesić objasnio, jeste u tome što je Srbija upravo sa EEZ potpisala sporazum o obnovljivim izvorima energije, po kojem treba da ispuni normu proizvodnje struje iz “zelenih” izvora.

Podsetimo, početkom ove nedelje je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

PROČITAJTE JOŠ: FIRMA KOJU JE DOVEO NENAD POPOVIĆ IZNOSI PARE IZ SRBIJE!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments