Politika

(VIDEO): NAPREDNA DEMOKRATIJA: Opoziciji i novinarima zabranjen ulaz u Skupštinu!

Šestoro “izopštenih” odbornika, ali i odbornici opozicije u lokalnom parlamentu u Lebanu, kao i predstavnici medija ostali su iza vrata skupštinske sale, jer ih obezbeđenje nije pustilo da prisustvuju sednici. Kako objašnjava predsednik Skuštine Srđan Jović, odbornici vladajuće većine “iz bezbednosnih razloga” izglasali da sednica bude zatvorena za javnost, ali nije jasno zbog čega u salu nije puštena opozicija.

Iako im je Upravni sud vratio mandate, šestoro odbornika kaže da poziv za skupštinsko zasedanje nisu dobili, ali su u salu želeli mirno da uđu i prisustvuju, jer su oni u “očima zakona” i dale predstavnici građana čijim su glasovima dobili mandate.

PROČITAJTE JOŠ: BORBA KLANOVA U SNS-U: ANDREJ VUČIĆ ŽELI IRENU NA ČELU GRADA, VESIĆ PRETI ODLASKOM!

Prema rečima Ljiljane Pečenković, jedne od odbornika kojima su oduzeti mandati, oni se od februara bore da se vrate u svoje klupe, jer je tada zvanično Upravni sud osporio odluku Skupštine da oni više nisu odborici.

Izgleda je Lebane jedina opština u kojoj se ne poštuje zakon, ni odluka Upravnog suda. Mi smo čekali 3 meseca ovu sednicu i kada sam pokušala da uđem, oni su me samo odgurnuli. Nisam dobila poziv za sednicu, ali sam želela da prisustvujem i predstavljam građane koji su za mene glasali. Skupština služi narodu, mi smo izabrani od naroda, a ne od ljudi koji su tu i sede u foteljama – kaže Pečenković.

Na adrese odbornika opozicije, koji su podržali zahteve “izopštenih odbornika, poziv za zasedanje je stigao, ali kako kaže predstavnik Grupe građana “Goran Janjić” Jovica Pavlović, obezbeđenje je i njih sprečilo da uđu u skupštinsku salu.

Dobili smo poziv i materijal sav smo dobili, ali oni uopšte nisu hteli da nas puste da uđemo. Meni uopšte nije jasno šta se dešava u ovoj državi, jer legalni odbornik koji je uredno pozvan ne može da uđe. Obrazloženje nismo dobili i ne znam zašto nismo mogli da uđemo – kaže Pavlović.

Bez obzira što je sednica bila zatvorena za javnost, odbonici su zasedali i u svega pola sata, koliko je trajalo zasedanje, doneli bitna kadrovska rešenja van očiju javnosti.

Zatvoreno za javnost zbog bezbednosnih razloga

Kako je za predstavnike medija rekao predsednik Skupštine Srđan Jović, na osnovu procene opštinskog saveta za bezbednost, odlučili su da sednicu zatvore za javnost, pa je zbog toga bio zabranjen ulaz.

Pozivi su, kaže, poslati svim odbornicima, ali sednici nisu prisustvovali predstavnici opozicije, jer su se, prema njegovoj proceni, solidarisali i želeli su da pruže podršku odbornicima kojima su oduzeti mandati. Što se ne vraćanja mandata tiče, kaže Jović, presuda Upravnog suda je deklarativnog karaktera i nije obavezujuća.

PROČITAJTE JOŠ: PADAMO JOŠ DUBLJE: POSLE CECE U RADNOJ SVESCI, U ZBIRKU ZADATAKA UŠLA “FARMA”!

Odbornici koji smatraju da su dobili izvršnu presudu i da treba da im se vrate mandati, to nije tačno. Presuda Upravnog suda je deklarativnog karaktera i nije obavezujuća, tako da se još nisu stekli zakonski uslovi da odbornici dobiju svoje mandate. Postoje organi Republike Srbije koji o tome još odlučuju – kaže Jović.

Osim obezbeđenja, u zgradi opštine, kao i kroz samo mesto, primećen je povećan broj policijaca, a Jović kaže da su oni bili tu kako bi obezbedili nesmetan rad skupštine i institucije opštine, jer ih uvek obaveste o skupštinskom zasedanju, a da oni sami određuju koliko će ljudi, u zavisnosti od precene bezbednosti, ispratiti događaj.

Skupštinskom zasedanju ovoga jutra prisustvovali su odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, a s obzirom na to da su imali kvorum, sednica je mogla da se održi. Lokalni parlament u Lebanu ima 31 odbornika.

Podsetimo, mandati su oduzeti Veliboru Pešiću, Ljiljani Pečenković i Novici Kocić koji su građane u lokalnom parlamentu zastupali ispred Srpske napredne stranke, iz čijih su redova, prema saopštenju Povereništva u Lebanu, isključeni, zatim Ljubiši Spasiću koji ih je predstavljao sa grupom građana, kao i Milanu Krivošiji i Mališi Kostiću iz redova Socijalističke partije Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: BAJKA O VUČIĆU I HRVATSKIM NAVIJAČIMA JE NAJVEĆA SRAMOTA IKAD!

Upravni sud je doneo presudu kojim se ovim odbornicima vraća mandat, ali to lokalno rukovodstvo nije ispoštovalo.

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments