Društvo

NOVA MARKOVA GLUPOST: Karatistima “Kosova” zabranjen ulaz zbog “čuvanja sportskog duha”?!

Napetosti između Beograda i Prištine ponovo su prebačene na sportski teren, nakon što je danas rukovodstvu Karate saveza Kosova i kosovskim karatistima nije dozvoljen ulazak u Srbiju kako bi učestvovali na Evropskom prvenstvu u karateu koje se od 10. do 13. maja održava u Novom Sadu. Nakon toga, oglasila se i Vladina Kancelarija za KiM, koja tvrdi da su kosovski karatisti vraćeni jer prištinska strana nije na vreme podnela zahtev za dolazak i učešće delegije, već da je to učinila sa tri dana kašnjenja. Kako ocenjuju, odluka o zabrani ulaska doneta je isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana. Sa druge strana, Ramuš Haradinaj ocenio je ovaj potez neprihvatljivim aktom i dodao da je Olimpijski komitet Kosova na vreme obavestio vlasti u Srbiji da će kosovski karatisti učestvovati na Evropskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ: BORBA KLANOVA U SNS-U: ANDREJ VUČIĆ ŽELI IRENU NA ČELU GRADA, VESIĆ PRETI ODLASKOM!

Na prelazu Merdare službenici Policije Srbije rekli su kosovskoj delegaciji da im je odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zabranjen ulazak u Srbiju, javlja danas portal koha.net. Posle toga ekipa se vratila u Prištinu.

Da je ekipa vraćena sa granice, potvrdila je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u svom saopštenju. Ona je saopštila da su karatisti iz Prištine vraćeni s administrativnog prelaza i da neće moći da učestvuju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, pošto su članovi te delegacije pokušali da u dve grupe i dva različita termina udju na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma o zvaničnim posetama.

“Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da su obe delegacije vraćene, tako što se manji deo delegacije sinoć pojavio na prelazu sa obeležjima Kosova, “sa nesumljivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju”.

PROČITAJTE JOŠ: PADAMO JOŠ DUBLJE: POSLE CECE U RADNOJ SVESCI, U ZBIRKU ZADATAKA UŠLA “FARMA”

“Veći deo delegacije je jutros pokušao da unese obeležje i opremu sa simbolima samoproglašenog ‘Kosova'”, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je navela da javnost treba da zna da prištinska strana nije na vreme podnela zahtev za dolazak i učešće delegije, već da je to učinila sa tri dana kašnjenja.

Takođe piše da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije na kom je trebalo da se dogovore detalji o načinu učešća.

“Napominjemo da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i gradjana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza. Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija”, zaključeno je u saopštenju.

Kosovo je član Svetske karate federacije od 15. decembra 2014.

Konfuzno i kontradiktorno saopštenje Kancelarije za KiM pokazuje da Marko Đurić i kompanija nisu mogli da se saglase zašto su zabranili karatistima sa Kosova da učestvuju na prvenstvu u Novom Sadu. Da li je problem u tome što se nisu prijavili na vreme ili zato što će njihovo učestovanje da uništi “sportski duh takmičenja”?! Pitamo Marka Đurića kako zabrana nekoj ekipi da učestvuje pomaže “čuvanju sportskog duha”? Zar ne takav potez ne znači upravo suprotno?!

PROČITAJTE JOŠ: BAJKA O VUČIĆU I “HRVATSKIM NAVIJAČIMA” JE NAJVEĆA SRAMOTA IKADA!

(izvor: insajder.net, gerila.rs)

Comments

comments