DruštvoPolitika

(VIDEO) Nema incidenta, SNS nikad ne laže!

Optužbe o kupovini glasova, najave krivičnih prijava, zabrana snimanja novinarima, stranačka obeležja na biračkim mestima i odluka posmatračke misije CRTA da napusti grad iz bezbednosnih razloga – tvrdnje su i informacije koje su u nedelju obeležile održavanje vanrednih lokalni izbori u Pećincima. Dok je za opoziciju ono što se desilo u Pećincima paradigma nedemokratske atmosfere u čitavoj zemlji, za predsednika Srbije Aleksandra Vučića u pitanju je samo „mali incident“, dok se za vladajuću stranku incident nije ni dogodio.

Najveću pažnju je izazvao fizički sukob na biračkom mestu 25 kada su zbog tvrdnji da je u toku protivzakonito “javno glasanje”, nepoznate osobe prišli grupi funkcionera DS. Kako se vidi na snimku jedna osoba je otela telefon zameniku predsednika DS Igoru Salaku i bacila ga jarak.

Dok je za opoziciju ono što se desilo u Pećincima paradigma nedemokratske atmosfere u čitavoj zemlji, za predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića je samo „mali incident“.

Uz formalnu osudu onoga što se dogodilo, Vučić je odgovornost za incident prebacio na funkcionere opozicionih partija, uz pitanje šta rade visoki funkcioneri jedne stranke na 20 metara od biračkog mesta.

“Znate da je to po zakonu zabranjeno? Šta radite tamo u 8 ujutru? Svima je jasno da ste došli da isporovocirate nešto. I to ste došli u mesto gde znate da SNS dobija 90 odsto glasova ne bili došlo do lupanja kutija. Nešto pretite, mašete…..Onda, naravno dolazi do neprimerene reakcije sa druge strane i to osuđujem. Ali ništa strašno se tu nije dogodilo.“ – što je potpuno besramni spin koji stiže od nekoga ko se predstavlja kao predsednik države.

Istovremeno, vladajuća Srpska napredna stranka, i pored snimka koji je objavljen, u zvaničnom saopštenju (koje deluje gotovo nerealno) tvrdi potpuno suprotno.

„Neposredno ispred biračkog mesta u Popincima okupljeni funkcioneri i aktivisti DS-a uznemiravali su građane i sprečavali ih da glasaju po slobodnoj volji. Na pitanje građana zašto se tako ponašaju i konstataciju da je takvo ometanje izbornog postupka zakonom zabranjeno, aktivisti DS-a napali su građane psovajući ih. Ni to im nije bilo dovoljno nego je izvesni Igor Salak jednog od njih udario glavom i kako bi izrežirao još jednu u nizu obmana DS-a bacio je sopstveni mobilni telefon dalje u kanal.“

Ministarka u Vladi i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović rekla je, odgovarajući na pitanje da li je Srpska napredna stranka slagala u svom saopštenju, sledeće: „SNS, ja verujem, nikada do sada nije slagala“.

Na konstataciju novinara da snimak pokazuje nešto sasvim drugo, Zorana Mihajlović je rekla „polako, videćemo“ i odbila da odgovora na dodatna pitanja u vezi incidenta i saopštenja SNSa.

Tokom izbora u Pećincima, desili su se i drugi incidenti. Samo nekoliko sati nakon početka izbora posmatračka misija CRTA objavila se je da se povlači iz Pećinaca iz bezbednosnih razloga. Kako su rekli, nepoznata grupa pratila je članove CRTE, a u više navrata nekoliko grupa nepoznatih muškaraca zaustavljalo je vozila CRTA mobilnih timova kako bi fotografisali vozilo i članove ove organizacije.

Jelena Grujić odbornica Nove stranke u Pećincima izjavila je da ju je jedan čovek napao jer je kao član biračkog odbora slikala ženu koja je došla da glasa u majici sa obeležjima Srpske napredne stranke. Na ovo su se, kako kaže, „svi pravili ludi“ iako je reč o nezakonitom glasanju.

Pogledajte ceo prilog Insajdera o incidentima na vanrednim izborima u Pećincima.

Preliminarni rezultati izbora u četiri opštine.

Pećinci: SNS – SPS 77,71 %; DS – LSV 8,2 %

Mionica: SNS 65,8 %; SPS -SRS-JS 15,5 %; DS 13,6 %

Negotin: SNS-SPS 70,53 %; DS 18,67%, GG Negotin bez korupcije 4%; Ujedinjena seljačka stranka 3,78

Kostolac: SNS – SPS 62,5 %; DS 11,95 %; UG Iskorak 9,43 %, Dveri 8%m SRS-PUPS 5,3%

Zvanični rezultati iz Preševa biće poznati kada se prebroje glasovi sa šest biračkih mesta gde će glasanje biti ponovljeno.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments