Društvo

I još jedan protest – Efiektiva poziva sve građane koji imaju kredit u CHF da izađu ispred zgrade Vlade

Poziv je upućen svim korisnicima CHF kredita, a naročito onima koji su podneli tužbe za raskid ugovora, da dođu na protest u 14:30 ispred Ministarstva pravde u Nemanjinoj 22-26

Nakon što je Viši sud u Beogradu doneo dve prvostepene presude kojima se odbija tužbeni zahtev za raskid ugovora o CHF kreditu, odlučili smo da napravimo protest ispred Ministarstva pravde u nameri da javnosti skrenemo pažnju na skandalozne presude koje donosi naše pravosuđe.

Iako već postoje dve presude Vrhovnog kasacionog suda kojima se potvrđuju promenjene okolnosti i daju smernice nižestepenim sudovima za raskid ugovora, čak i za kredite koji su već raskinuti, iako postoji pravnosnažna presuda za raskid ugovora, plus nekoliko presuda Apelacionog suda kojima se ukidaju odbijajuće prvostepene presude, sudije Višeg suda vode neku svoju politiku i opet ppresuđuju u korist banaka, znajući da će im ovakve presude biti vraćene sa Apelacije.

Postavlja se pitanje zašto to rade? Zašto odugovlače ove procese i kupuju dodatno vreme bankama koje nastavljaju pljačku putem CHF kredita? Zašto sudije donose presude a da ne zatraže izvođenje ekonomsko-finansijskog veštačenja kojim bi na matematički prikazan bile prikazane promenjene okolnosti na štetu klijenta?

Ili, još skandaloznije, zašto sudija donese odbijajuću presudu nakon izvođenja veštačenja, te u presudi konstatuje da je svrha ugovora ispunjena, tj klijent je kupio stan!? Zašto ovaj sudija gura tužioce u troškove plaćanja veštačenja ako je presudu, baziranu na svojim argumentima da je “klijent kupio stan”, mogao da donese odmah nakon podnošenja tužbe?

Ovo su pitanja za koja su nam potrebni hitni odgovori. Odgovore ćemo ovog puta potražiti od Ministra pravde gospođe Nele Kuburović.

Pozivamo sve korisnike CHF kredita, naročito one koji su podneli tužbe za raskid ugovora, da dođu na ovaj protest u Utorak 26.12.2017. u 14:30 ispred ministarstva pravde u Beogradu, ulica Nemanjina 22-26.

(Izvor: Borba)

Comments

comments