Društvo

(VIDEO): “POSLODAVCU ŽENA TREBA DA RADI, A NE DA RAĐA” Skandalozna poruka Ministarstva u sred kampanje za podizanje nataliteta

“Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu – koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje”.

Ako ste pomislili da je ovakva skandalozna izjava došla od nekog bezosećajnog poslodavaca, prevarili ste se, poruka je stigla direktno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tačnije višeg savetnika i šefice Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom Milene Antić Janić i to usred kampanje za podizanje nataliteta! (Snimak njenog gostovanja na RTS počinje od 11 minuta).

Trudnice koje su poslušale savete državne kampanje da dižu natalitet u Srbiji i otišle na porodiljsko bolovanje sad su kažnjene jer neke od njih primaju naknadu za porodiljsko odustvo 900, 1.000 ili oko 2.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: I ŠTA SMO NA KRAJU DOBILI OD VUČIĆEVOG CIRKUSA NA KOSOVU?  JEDNO VELIKO NIŠTA!

Drugim rečima, neće imati “leba da jedu” sa sve svojom tek rođenom decom, ako im je to jedini izvor prihoda po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Gostujući na RTS, Milena Antić iz Ministartva za rad, zapošaljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla je juče da ne znaju koliko je žena tako oštećeno i “da li su uopšte oštećene”.

Antićeva je, između ostalog, skandalizovala sve majke da je ta naknada zarade za porodiljsko odustvo radi nege deteta mera usklađivanja rada i roditeljstva i namenjena je zaposlenoj ženi, koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa Zakonom o radu – “dakle ženi koja stvarno radi”.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO MITROVIĆ ZASLUŽUJE DA MU PRESUDE ISTI ONI KOJI GLEDAJU NJEGOV RIJALITI 24 SATA?!

Objašnjavajući šta znači “žena koja stvarno radi”, ona je dodala:

– Znači da je zasnovala radni odnos i kod poslodavca provela određeno vreme na radu – kazala je ona gostujuću u “Beogradskoj hronici” na RTS kod novinarke Rade Đurić.

Upitana šta je sa ženama koje su se danas zaposlile, a sledećeg dana zatrudnele Milena Antić je poentirala i zapanjila javnost Srbije:

– Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje – pojasnila je ona situaciju.

Na pitanje da li žene koje su provele kraći period na poslu ne mogu da računaju na više od 900 dinara, Antić je odgovorila:

– Biće malo manje u prvom periodu, ali će za sledeći biti više, za sledeće dete – navela je ona.

Podsetimo, po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, ukoliko ste radili dva meseca i otvorili trudničko bolovanje zbog rizične trudnoće, onda se te dve plate sabiraju i podele sa 18 i tako dobijaju cifre naknada od 900 do 2.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: INSPEKTORKA IZ SNS-A RENOVIRALA SVOJ STAN, A OPŠTINA POKRILA TROŠAK REBALANSOM BUDŽETA!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments