Politika

(VIDEO): SNS se sveti sudiji koja nije želela da presudi po njihovom diktatu!

Predsednik Osnovnog suda u Šapcu Milorad Maletić priznao je u razgovoru da je od sudije Biljane Mraović, poznatog borca protiv korupcije i uzbunjivača, tražio da u postupku protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića (iz stranke bivšeg ministra pravde i potredsednika Demokratske stranke Dušana Petrovića) donese odluku „koja neće podići prašinu“. Predsednik suda Maletić je priznao da je sudiju Mraović „upozorio da je predmet osetljiv i da bude pažljiva“.

„Rekao sam joj da donese odluku koja neće podići prašinu, jer su u pitanju političari“, rekao je Maletić. Na pitanje šta to znači, Maletić je odgovorio: „Znate ona je žena bolesna i eksplozivna. Ume da kaže i više nego što bi trebalo“. Maletić smatra da ovo nije pritisak na sudiju.

PROČITAJTE JOŠ: KRAGUJEVČANI NISU POPUSTILI PRED VULINOM!

Pošto je suprotno „savetu“ predsednika suda donela oslobađajuću presudu za gradonačelnika Šapca, sudija Mraović (na slici ispod) i njena porodica su već danima izloženi medijskom linču koji predvode šabački naprednjaci, a u kom se sudija poznata po svojoj borbi protiv korupcije optužuje da je korumpirana te da je gradonačelnika oslobodila da bi zaposlila ćerku u lokalnom vrtiću kao vaspitačicu na određeno vreme!

Sudija Biljana Mraović, koju predsednik šabačkog suda opisuje kao ženu koja „ume da kaže više nego što treba“ poznati je uzbunjivač i borac protiv korupcije u pravosuđu koja je 2009. godine prijavila za korupciju bivšeg predsednika suda u Šapcu, u vreme dok je na vlasti bila Demokratska stranka. Sudija Mraović je zbog ukazivanja na korupciju svojih pretpostavljenih ostala bez posla u zloglasnoj demokratskoj reformi pravosuđa koju je predvodio upravo Dušan Petrović čijeg je gradonačelnika oslobodila. Zbog njene borbe protiv korupcije u pravosuđu sudiji Mraović i njenoj porodici je prećeno zbog čega je sprovedena i policijska istraga. Pretnje koje su stigle pošto je korupciju prijavila i tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću upućene su joj sa telefona registrovanog na kabinet tadašnjeg predsednika države. Počinilac nikada nije kažnjen.

Zbog toga što sada nije pristala da sudi revanšistički i da se sveti onima koji su je nekada proganjali, sudija Biljana Mraović opet je izložena hajci jedne političke stranke, ovog puta Srpske napredne stranke, koja ne skriva svoj bes jer sudija Mraović nije donela odluku po njihovom ukusu.

Sudija Mraović je u sredu 23. maja donela presudu da nema dokaza da je gradonačelnik Zelenović kriv za nenamensko trošenje sredstava iz budžeta grada Šapca. Nebojša Zelenović je od 2013. godine predsednik stranke Zajedno za Srbiju, a ranije je bio član Demokratske stranke. Izveštaj Državne revizorske institucije pokazuje da je Grad Šabac potrošio 590 miliona dinara nenamenski, a tužilaštvo je Zelenovića optužilo za nenamensko trošenje 34 miliona dinara. Međutim, u Krivičnom zakoniku piše da za krivično delo nenamensko trošenje novca može biti osuđen samo onaj za koga je dokazano da je imao umišljaj da nenamenski potroši novac.

Sudija Mraović je rekla da joj zakon zabranjuje da komentariše svoju odluku jer postupak nije pravosnažno okončan ali na pritiske kojima je izložena ima odgovor: „Da li bi iko ugrozio 32 godine karijere i presudio u korist onih koji su doprineli da ne budem reizabrana da bi mi dete dobilo posao na određeno u vrtiću? Ja samo nisam htela da sudim iz revanšizma, nego po zakonu“, rekla je Mraović.

PROČITAJTE JOŠ: SAŠA PAUNOVIĆ: UPOZNATI EVROPU SA NEDELIMA SNS-A I MEDIJSKIM MRAKOM

Funkcioneri Srpske napredne stranke, poslanik Slobodan Birmančević i šef šabačkih naprednjaka Aleksandar Pajić (na slici ispod), smatraju da je njihovo nezadovoljstvo presudom dovoljno da sudiju bez mrlje u karijeri bez ijednog dokaza optuže za korupciju jer, kako kažu, imaju pravo da sumnjaju. Te svoje sumnje su u formi optužbe za korupciju pretočili u stranačko saopštenje koje su preneli najtiražniji tabloidi u zemlji.

Sudija Mraović je, tvrde razjareni naprednjaci, imala dodatni motiv za ovakvo suđenje jer je, kako se navodi u saopštenju, „dva meseca pošto je optužnica protiv Zelenovića stigla u sud, ćerka sudije Biljane Mraović 06. februara 2018. dobila posao vaspitačice na određeno vreme u Predškolskoj ustanovi `Naše dete`“.

Iz ustanove „Naše dete“ objašnjavaju da je kćerka Biljane Mraović zaposlena na određeno posle jednogodišnjeg volontiranja u ovoj ustanovi i položenog stručnog ispita za vaspitača, zajedno sa još 13 vaspitača.

„Vaspitač Bojana Mraović zaposlena je na određeno vreme radi zamene odsutnih zaposlenih. Ona je jedna od 14 vaspitača koji su na isti način angažovani zbog potreba da se vaspitno-obrazovni rad u grupi realizuje u skladu sa zakonom , a na osnovu dobrih rezultata u radu koje je pokazala tokom prethodnog volonterskog angažovanja“, piše u odgovoru koji je Pištaljka dobila iz PU „Naše dete“.

Ovaj argument poverenika SNS-a za Šabac Aleksandra Pajića ne zanima. Tvrdeći da je „simptomatično“ vreme kada je sudijina ćerka dobila posao, nastavlja da kritikuje prosuđivanje sudije.

Ako Državna revizorska institucija podnese krivičnu prijavu, ako tužilaštvo ima osnova sumnje, ako veštačenje koje je urađeno po nalogu tužilaštva potvrdi navode o nenamenskom trošenju novca, kako je moguće da sudija donese oslobađajuću presudu, samo na osnovu iskaza Zelenovića i onih koje je on doveo“, rekao je Pajić.

Na pitanje da li zna da je zakon propisao da tužilaštvo mora da dokaže umišljaj, poverenik SNS-a u Šapcu je odgovorio da on veruje da je Zelenović kriv. „Ovakva odluka nije dobra ni za buduće gradonačelnike“, rekao je.

To što ovakvo ponašanje stranke na vlasti nije dopušteno zakonom, s obzirom na to da izvršna vlast nema pravo da utiče na pravosuđe kada je nezadovoljna odlukama suda, šabački naprednjaci baš kao ni predsednik šabačkog suda ne vide kao problem.

„Svako ima pravo da komentariše“, kaže predsednik Osnovnog suda u Šapcu Maletić i nastavlja: „Ne može biti pritisak kada je to rečeno posle donošenja presude. Da li će to uticati na sudije koje će se u nastavku baviti ovim predmetom, zavisi od sudije“, zaključuje Maletić.

Na pitanje zašto nije zaštitio sudiju svog suda i da li je to posledica njegovog odnosa sa čelnicima SNS-a u Šapcu koji su česti posetioci njegovog kabineta, Maletić kaže da njega ni Birmančević ni Pajić nisu kontaktirali u vezi sa ovim predmetom, ali da ih jeste primao u kancelarije suda, kao „i sve druge političare koji to zatraže“.

Sa mišljenjem predsednika Osnovnog suda u Šapcu Maletića nije saglasan sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić. U medijima je preneto da je on objasnio da komentarisanje sudskih presuda političari svesno koriste kao „instrument uticaja na pravosuđe“.

PROČITAJTE JOŠ: DIKOVIĆ NASTAVLJA DA SE SVETI OFICIRU KOJI JE ŠTITIO SEBE I PORODICU OD SNS-OVIH BOTOVA!

(izvor: pistaljka.rs, Snežana Đurić)

Comments

comments