Politika

(VIDEO): U avgustu još dva susreta SNS-a i opozicije?

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo izjavio je za N1 da je sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu politčkih nauka bio konstruktivan i da veruje da je moguće doći do zajedničkih zaključaka u vezi sa izbornim uslovima. Definisane su četiri teme dijaloga i do kraja avgusta biće organizovana još dva okrugla stola, najavio je on.

Antonijević je u Danu uživo TV N1 objasnio da je sastanak održan na inicijativu Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka, i da nije bilo nikakvih pritisaka sa strane – niti od pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera, niti od Evropske unije, niti od predsednika Francuske Emanuela Makrona – kako se to spekuliše u javnosti.

Loading…

Sastanak je bio zatvoren za javnost, ali nije bio tajan, rekao je Antonijević ističući da je svako tog dana na FPN-u mogao da vidi obaveštenje da se održava okrugli sto o izbornim uslovima.

“Očigledno je (…) da je poziv uspeo da proizvede da imamo tri sata debate, da u poprilično mirnom tonu svi argumenti budu izneti, da CRTA, CeSID i Nacionalni demokratski isntitut iznesu svoje preporuke (…) I uspeli smo da dođemo do zaključka o kojima svi oni koji su bili u prostoriji žele da razgovaraju”, rekao je Antonijević, precizirajući da definisane teme narednih sastanaka: finansiranje političke kampanje, mediji, birački spisak i biračko pravo građana.

PROČITAJTE JOŠ: VULINOV OTAC OGREZAO U KRIMINAL: TRI KRIVIČNE PRIJAVE, ZLOUPOTREBA POLOŽAJA I MITO

Zamisao organizatora bila je da se krene od biračkog spiska, ali s obzirom na atmosferu i tok rasprave, odlučeno je da se prvo krene sa “težim temama” i da tema narednog sastanka koji će biti održan u prvoj plovoni avgusta, bude finansiranje predizborne kampanje, kazao je Antonijević.

Najavio je da će do kraja meseca biti održan još jedan susret na kojem će se razgovarati o medijima, i na kojem se, kako je reka, očekuju najveća neslaganja dve strane.

Podsetio je i da će u Srbiju doći ODIHR misija koja će dobiti poziv da učestvuje u praćenju izbora, i proveriti birtačke spiskove, pratiti predizbornu kampanju i njeno finansiranje.

“Optimizam postoji s naše strane, razgovarao sam i sa dekanom, ta dinamika koja je nametnuta od strane političkih aktera, koji žele da u kratkom roku razgovaraju o jednoj od četiri teme, govori da postoji volja i mogućnost da se stvari promene”, ocenio je Antonijević i dodao da veruje da je moguće doneti određene zaključke i ići korak po korak ka normalizaciji situacije.

Priznao je i da je Fondacija napravila određene greške u organizaciji sastanka, jer su pozivi na okrigli sto bili upućeni i SPS-u, DSS-u i LSV-u, ali su zbog tehničke greške ti i-mejlovi završavali u “spamu”.

PROČITAJTE JOŠ: OBUSTAVLJENO JOŠ JEDNO ISELJENJE: NOVOSAĐANKA PRETILA DA ĆE SKOČITI SA TREĆEG SPRATA!

Antonijević je rekao da su razgovarali i sa pokretima koji bi trebalo da budu informisani o toku dijaloga i donetim zaključcima, ali da su odlučili da na samom okruglom stolu učestvuju stranke koje su prisutne u Skupštini Srbije i Skupštini grada Beograda.

Objasnio je i da se okrugli stolovi održavaju po “Četam haus” pravilima, što znači da se na zatvorenom forumu razgovara sa onima koji donose odluke, ali da se ta pitanja kasnije ne iznose u javnost.

“Možete govoriti o temama, zajedničkim zaključcima, ali da se ne govori ko je na koji način reagovao”, objasnio je Antonijević.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): AKTIVISTI SNS POKUŠALI DA RASTURE MITING OPOZICIJE I IZLOŽBU O NEDELIMA NAPREDNJAKA!

(izvor: N1)

Comments

comments