Društvo

(VIDEO) UPOZNAJTE “CASTLE” – Evo kako detaljno izgleda SNS bot mašinerija

O SNS botovima je pisano mnogo, od toga da rade za sendvič do toga da su veoma plaćeni i da za svoj “rad” primaju nekoliko prosečnih plata. Istina je naravno negde između, a kako ta cela mašinerija izgleda i kako funkcioniše otkrivamo u ovom tekstu.

Prvi put sa ovom pojavom upoznao nas je portal “teleprompter” koji je sada već davne 2014. godine objavio tekst u kom razotkriva tada aktuelni program “Fortress”.

Možete ga pročitati ovde.

U međuvremenu organizacije je “evoluirala”, stara “tvrđava” je zamenjena novim programom koji se nalazi na adresi Castle.rs

Poseban pozdrav za Vladimira Orlića koji nas je motivisao da objavimo ovaj tekst izjavivši u emisji “Upitnik” da njegova stranka ne poseduje nikakav internet tim, što je dodatno iznerviralo ne samo nas nego i njegove članove koji svakodnevno rade na gorepomenutom programu.

Svaki član internet tima dobije svoje korisničko ime i lozinku za pristup “Castle”, a početna stranica programa izgleda ovako:

Kao što vidite svi su u obavezi da povežu svoj facebook i tvitter profil, a ukoliko koriste mobilni telefon na raspolaganju im je i android aplikacija.

Za svoj “rad” dobijaju bodove, a na ovoj stranici nalaze se i zadaci koje im koordinatori postavljaju.

Kako “zadaci” izgledaju pogledajte na slikama ispod

 

Ono što se može videti, koordinatori ovde kače “interesantne” vesti sa različitih portala, kao i smernice kako članovi tima treba da reaguju. Zanemarimo za momenat pismenost samih koordinatora, kao i činjenicu da moraju da naglase NE KOPIRAJTE SMERNICU jer složićemo se ovo nije posao za one koji poseduju nekakav intelekt, kičmu i moral.

U programu se nalazi i odeljak “društvene mreže” gde aktivisti moraju da lajkuju i dele objave svojih nadređenih, kako bi se javnosti predstavilo da njih podržava ogroman broj ljudi. Kao i sve ostalo, broj ovih lajkova i podela je montiran.

Takođe, na raspolaganju im je i pregled komentara koji su objavili i koji su odobreni na raznim portalima.

Bodovanje

Kao što smo i naveli za svoju aktivnost pripadnici Internet tima dobijaju bodove. Na osnovu tih bodova slede i nagrade, a najbitnija je svakako produženje radnog odnosa na najčešće potpuno izmišljenom radnom mestu u javnom preduzeću.

Evo kako i sistem bodova izgleda.

Aktivistima je dozvoljena opcija da vide svoje kolege iz opštinskog odbora, kao i detaljan pregled svojih poena (poslednja slika) po danima. Kao što možete videti oni bodove dobijaju za svaki “plus”, “minus”, komentar, podelu, pa čak, i ovo je jako važno da znate, svaki put kada uđete u raspravu sa “botom” oni za to dobijaju poene a zahvaljujući poenima dobijaju i platu koju vi plaćate.

Uloge su podeljene na administratore, lokalne koordinatore i obične aktiviste.

Evo primer kako su neki od administratora rangirani te možete uočiti razliku u njihovim bodovima i bodovima regularnih članova.

Može se zaključiti da zaista ozbiljna organizacija stoji iza SNS internet tima, ali je pravo pitanje poenta svega. Čak i naši izvori iz Srpske Napredne Stranke su nam potvrdili da aktivizam ovog polusveta doprinosi 1-1.5 procenata na izborima, te je ova mašinerija najpre zaslužna da bi se obezbedila lojalnost. Nije tajna da je SNS navodno zabranio zapošljavanje u javnom sektoru, te su njihovi članovi zaposleni uz kratkoročni ugovor koji moraju da opravdaju zalaganjem na internetu.

Cela ova sprdačina bi bila potpuno legalna (nenormalna, ali legalna) da se finansira iz džepa Aleksandra Vučića, ali nemojte zaboraviti da svi mi koji u Srbiji živimo zapravo plaćamo botove da za narodne pare blate neistomišljenike a veličaju jednog vođu i jednu partiju.

Tekst objavljen u saradnji sa grupom “Srbiliks”. Naš portal je došao do podataka članova internet tima u preko 60 opština što ćemo blagovremeno objavljivati.

Comments

comments