Društvo

(VIDEO) Zbog Dragice Nikolić – umetnik vršio nuždu na Kalemegdanu

Članovi ULUS Arion Aslani i Nina Radoičić izveli su danas, u znak protesta zbog predloga počasnog članstva za Dragicu Nikolić u tom udruženju, radikalan “performans” u i oko Umetničkog Paviljona “Cvijeta Zuzorić”, koji je sadržao vršenje velike nužde na očigled i na zgražavanje prolaznika na beogradskom Kalemegdanu.

foto: screenshot/tanjug video
foto: screenshot/tanjug video

Prvo je Nina Radoičić skinula i odnela svoju sliku koja je bila deo postavke Prolećne izložbe Udruženja likovnih umetnika Srbije u paviljonu “Zuzorić”.

Predsednik Statutarne komisije ULUSa Slobodan Stojanović je ukazao Radoičić da tim postupkom krši statut udruženja.

Potom je Arion Arslani u zaklonu transparenta na kojem je pisalo “Shit Maping” vršio veliku nuždu ispred paviljona uz povike na francuskom “Saje!”, što znači “obavljeno”.

Njih dvoje su objasnili da su “performans” izveli zbog haotičnog stanja u ULUS-u.

“Današnji događaj je deo šire akcije “Skidanje, sranje i debata”. Smatram da ULUS ne uživa više ugled reprezentativnog umetničkog udruženja”, kazala je Radoičić.

Arslani je napomenuo da je reč o ličnim akcijama dvoje umetnika.

“Moja akcija se zove ‘Shit Maping’. Isprovocirao me je predlog da Dragica Nikolić postane počasni član ULUS-a. Sama pomisao na to mi diže kosu na glavi. Razvijanje savremenog stavaralaštva je jedan od zadataka ULUS-a, predviđen njegovim statutom, a od toga nema ništa”, rekao je Arslani.

Dodaje da je svojim performansom “osvežio sadržaje ULUS-a u kojem 20 godina nije postavljeno ili izvedeno savremeno umetničko delo”.

Pozvao je članove ULUS-a da dođu na Skupštinu udruženja, da ne bi, kaže, drugi odlučivali umesto njih.

“U ovom momentu ULUS je poput tvrđave koja ima neke paravane oko sebe. Kada se ti paravani sklone, ostaje go**o”, kazao je Arslani.

Miroslav Lazović, predsednik Upravnog odbora ULUS-a, ranije je kazao Tanjugu da na skupštini, zakazanoj za 14. april, nijedna odredba statuta udruženja neće biti promenjena kako bi Dragica Nikolić postala počasni član.

(Izvor: b92.net)

 

Comments

comments