Politika

VLADA RASIPA PARE: U poslednjih 10 dana opštine dobile 1,7 miliona evra BEZ OBRAZLOŽENJA!

Vlada Srbije i u ovoj godini nastavlja sa praksom davanja novca iz budžetskih rezervi pojedinim opštinama, bez jasnih kriterijuma. Samo u poslednjih deset dana, pet opština je dobilo više od 1,7 miliona evra, dok se na spisku našla i Republika Srpska kojoj je sredinom aprila uplaćeno više od milion evra.

Kako se može videti u Službenom glasniku, Vlada Srbije je 19. aprila, iz budžetske rezerve Opštini Smederevska Palanka, za kako se navodi „izvršavanje obaveza, usled smanjenog obima prihoda budžeta te opštine“, uplatila skoro 600 hiljada evra.

PROČITAJTE JOŠ: “ŠEŠELJ JE DVORSKA LUDA KOJA SLUŽI DA ZABAVLJA MASE I SKREĆE PAŽNJU SA BITNIH TEMA”

Istog dana, Republici Srpskoj, preneto je 1,1 milion evra. Kao obrazloženje se navodi realizacija projekata u lokalnim zajednicama, a sve u „cilju izgradnje i jačanja odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske“.

Sedam dana kasnije, Vlada je, usled smanjenog obima prihoda budžeta, iz budžetskih rezervi za četiri opštine izdvojila skoro isto toliko, odnosno 1,12 milion evra.

Tako je najviše novca u iznosu od skoro 650 hiljada evra dobila Opština Mali Zvornik. Mnogo manje, odnosno nešto više od 196 hiljada evra dobila je Opštini Novi Bečej, dok je opštini Mionica uplaćeno više od 150 hiljada evra.

Najmanje je dobila Opština Nova Crnja u iznosu od skoro 137 hiljada evra.

PROČITAJTE JOŠ: LUDILO: VUČIĆEVA SAVETNICA BI DA KONTROLIŠE I DRUŠTVENE MREŽE!

Sredstva budžetske rezerve već godinama predstavljaju svojevrsan izvor novca koji se deli za različite namene lokalnim samoupravama uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom. Nikada građanima nije objašnjeno ni po kojim kriterijuma, niti za koje namene se ovaj novac iz centralnog budžeta stavlja na raspolaganje lokalnim samoupravama.

Finansijska sredstva iz tekuće budžetske rezerve lokalne samouprave mogu da troše bez saglasnosti gradske skupštine i informisanja javnosti, upozorava već duže vreme Fiskalni savet, ali se u ovom mehanizmu ništa ne menja.

Uprkos svim ovim činjenicama, Vlada Srbije neretko pojedinim lokalnim samoupravama iz budžetske rezerve dodeljuje novac.

Tako je, krajem prošle godine, pojedinim opštinama, bez jasnih kriterijuma, dodeljeno skoro 40 miliona evra iz budžeta koji pune svi građani Srbije.

Na spisku za dodelu sredstava iz budžetskih rezervi, se u nekoliko navrata prošle godine, našao i Beograd kojem je Vlada Srbije za godinu dana samo iz budžetskih rezervi izdvojila ukupno preko tri miliona evra.

Na spisku onih kojima država dodatno isplaćuje novac, Beograd se našao i sredinom marta ove godine. Iz budžetskih rezervi Beograd je skoro 770 hiljada evra. Iako je formalno obrazloženje bilo da se ovaj novac opredeljuje zbog smanjenog prihoda gradskog budžeta, ubrzo se saznalo da formalni i stvarni razlozi nisu isti, odnosno da je prikazan netačan razlog, jer je to bila jedina opcija.

U gradskoj upravi su tada naveli da je ova novac namenjen za organizaciju završnog turnira košarkaške Evrolige koji će biti održan od 17. do 20. maja u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: SAD JE JASNO ZAŠTO JE KRSTAJIĆ SELEKTOR SRBIJE: DIVIM SE VUČIĆU!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments