Društvo

(FOTO) IMA LI VEĆE BRUKE: Zašto je Cecina pesma u knjizi za peti razred?!

Svakim danom u svakom pogledu ovo društvo sve više juri ka dnu. Kada smo došli do fotografije koju možete da vidite u ovoj vesti, pomislili smo da je to – to, da dublje od ovoga ne može.

Jer, kako drukčije objasniti da se u udžbeniku za peti razred osnovne škole (dakle, za dečake i devojčice uzrasta oko 10 godina) pojavljuje ni manje ni više nego stihovi pesme “Lepi grome moj”, koju izvodi Svetlana – Ceca Ražnatović, osoba koja je u ovoj zemlji osuđena za “protivprano prisvajanje novca”, narodski rečeno – za krađu!

PROČITAJTE JOŠ: LUDILO: VUČIĆEVA SAVETNICA BI DA KONTROLIŠE I DRUŠTVENE MREŽE!

Na slici ispod (označene crvenom strelicom) možete da vidite stihove iz refrena pomenute pesme koju izvodi Ražnatovićeva, koja je inače sa njenog albuma “Idealno loša” iz 2006. godine.

Sami stihovi pesme, pored toga što svojom literarnom vrednošću ne zaslužuju da se nađu u bilo kom udžbeniku u ovoj zemlji, mogu da budu problematični i iz još jednog dodatnog razloga: kome, zapravo, Ceca, peva “lepi grome moj”? Ko je taj sa kim je ona išla pa je tlo “nekad pod njima pucalo”?! Da, baš tim rečima.

Da li je možda ovde reč o njenom bivšem mužu, Željku Ražnatoviću Arkanu, notornom kriminalcu i ratnom zločincu?! Ako jeste, da li je to put kojim želimo da idu deca u ovoj zemlji?! Da li u čitankama i udžbenicima trebaju da čitaju o tome kako jedan lopov peva o tome kako voli drugog lopova i ubicu?

Pored toliko lepih i vrednijih pesama iz naše kulturne baštine, u dečijem udžbeniku se našla pesma osobe koja ni po čemu ne sme da bude uzor deci u Srbiji. Mi, smatramo da ni ostale pesme iz rok i pop žanra možda ne bi trebalo da se nađu u ovoj knjizi, ali Cecinoj pesmi, bez dileme – nije tu mesto.

PROČITAJTE JOŠ: “ŠEŠELJ JE DVORSKA LUDA KOJI SLUŽI DA ZABAVLJA MASE I SKREĆE PAŽNJU SA PRAVIM TEMA”

Na kraju se pitamo: da li će iko odgovarati za ovo? Neko iz Vlade, koja kontroliše Ministarstvo prosvete koje izdaje sve udžbenike u ovoj zemlji? Ministar prosvete Mladen Šarčević (na slici ispod), koji nije sprečio da se ova knjiga pojavi u školama? “Stručnjaci” iz Ministarstva prosvete koji su radili na ovoj knjizi? Bilo ko?

Ili će nam deca odrastati  uz ovakve “uzore”, misleći da je u redu krasti i ubijati da bi se živelo “na visokoj nozi”?!

PROČITAJTE JOŠ: SAD JE JASNO ZAŠTO JE KRSTAJIĆ SELEKTOR: “DIVIM SE VUČIĆU”!

Comments

comments