DruštvoPolitika

Vlast godinama krade pare namenjene Srbima na KiM! Ko će odgovarati?

Aleksandar Vučić za vikend je nekoliko sati razgovarao sa građanima sa Kosova i Metohije, gde su mu se okupljeni u Domu kulture u Laplju obraćali tražeći pomoć zbog loše ekonomske sitaucije, nezaposlenosti, masovnog odlaska Srba. Aleksandar Vučić, kako je moglo da se zaključi iz direktnog prenosa na TV Pink, uveravao je građane Kosova da je državi prioritet da se pomogne ugroženom stanovništvu na Kosovu. Činjenica je, međutim, da već više od 10 godina ne postoji politička volja da se odgovorni za zloupotrebe sredstava iz budžeta Srbije namenjena najugroženijima na Kosovu i procesuiraju.

Dugogodišnje istraživanje pokazalo je da stotine hiljada evra dnevno, pod izgovorom patriotizma i navodnog opstanka Srba na Kosovu, odlaze na Kosovo po raznim osnovama i to bez ikakve kontrole. Na taj način novac ne stiže do onih kojima je zaista potreban.

Kako je prikazano u serijalu Patriotska pljačka 2012. godine, i u nastavku serijala 2014, rezultat su s jedne strane bogati lokalni moćnici na Kosovu (najčešće bliski SNS-u), a s druge strane Srbi koji u enklavama jedva preživljavaju. Istovremeno, budžet Srbije je oštećen jer je, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, za 10 godina u proseku odlazilo dnevno 650.000 evra bez ikakve kontrole.

Sve ove činjenice potvrđene su 2014. godine u izveštaju Anketnog odbora Skupštine Srbije. Odbor je usvojio izvštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu u periodu od 2000. do 2012. godine.

“Drskost, bahatost i neodgovornost koja se graniči i s bezobrazlukom u trošenju budžetskih sredstava Republike Srbije”, ovim rečima je Momir Stojanović, tadašnji predsednik Anketnog odbrora, ocenio neke od zloupotreba sredstava namenjenih najugroženijima na Kosovu.

Ovaj izveštaj, osim što potvrđuje sve činjenice koje su objavljene – da su se pojedinci bogatili dok novac nije stizao do najugroženijih Srba na Kosovu – nema nikakvo obavezujuće dejstvo jer nije usvojen u Skupštini Srbije. Poslanici ovaj izveštaj već više od tri godine nisu stavili čak ni na dnevni red.

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u junu 2016. godine na pitanja novinara zašto on kao poslanik nije predložio da se izveštaj Anketnog odbora stavi na dnevni red Skupštine, jer na to ima pravo kao i svaki poslanik, rekao je da je to u rukama predsednice Skupštine Maje Gojković.

“Ja sam predložio formiranje anketnog odbora koji, kad je završio rad, usvojio je Izveštaj, a za ovo ostalo treba da se obratite predsednici skupšine”, rekao je tada Drecun, koji nije želeo da “spekuliše oko toga” zašto se to do sada nije uradilo.

Na pitanje koja je suština izveštaja Anketnog odbora, ako ga dve godine svi ignorišu, Drecun odgovara da je izveštaj napravljen, da su “utvrđene neke nepravilnosti” i da je on dostupan i javnosti i nadležnim organima, zbog čega sve što je rađeno ima svrhu.

Novinari su više puta odgovor na pitanje zašto se izveštaj ne stavlja na dnevni red pokušali da dobiju i od predsednice parlamenta Maje Gojković, ali ona na pitanja nije odgovarala.

Pogledajte i serijal koji je o ovom slučaju napravila ekipa Insajdera:

 

(izvor: insajder.net)

Comments

comments