Politika

Vlast spremna na neke ustupke, opozicija izričito traži smenu Maje Gojković

U Skupštini Srbije, na Odboru za evropske integracije, predstavljen je izveštaj Evropske komisije o Srbiji. Resorna ministarka Jadranka Joksimović kaže da je, uprkos utisku u javnosti, izveštaj zapravo generalno pozitivan, kao i da je Srbija spremna da sasluša sugestije.

Što se tiče parlamenta, ono što vlast nudi kao mere za bolji rad, za deo opozcije nije dovoljno. Nastavljaju sa bojkotom i protestima u gradovima Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: KOSMIČKA PRAVDA: MINISTROV AUTO SLETEO U KANAL!

Izveštaj EK stigao je i u parlament. Na Odboru za EU integracije, resorna ministarka bolje raspložena nego pre dve nedelje kada je izveštaj objavljen. Posle detaljnog čitanja, izveštaj ocenjuje kao generalno pozitivan.

Loading…

“Odmah je krenula priča da se mi svađamo sa EU i odustajemo od evropskog puta i tako dalje . Znate, moj princip rada, a verujem i svih ozbiljnih ljudi u Vladi svake države, jeste da u partnerskom odnosu, iskrenom odnosu kažete šta mislite da je moglo drugacije, da uvažitmo sugesitije, da o njima dobro razmislimo”, kaže ministarka Jadranka Joksimović.

Radikalima nije bilo po volji pristustvo šefa delegacije EU Sema Farbicija. Kada je dobio reč, Fabrici je poslanicima kroz prezentaciju slikovito objasnio izveštaj, i na kraju je zaključio:

“Politička poruka Komisije, ako hoćete da tako kažem, je pojačajte reforme, neka one budu stvarne i održive sa potezima koji su veoma jasni u izveštaju. Nema potreba da izmišljate točak. Poruka je od sada poboljšajte i nastavite reforme”, rekao je Fabrici.

PROČITAJTE JOŠ: LEČIĆ ZA OBUSTAVLJANJE PROTESTA, TRIFUNOVIĆ ZA NASTAVAK

Neke od zamerki upućenih na rad paralamenta, vlast je sprema da prihvati.

“Mislim da je gospođa Gojković objasnila plan mera i aktivnosti kojima će se poboljšati rad parlamenta u odnosu na smanjenje zakona kojima će se ići na hitne procedure, čak smo čuli jednu preporuku, ne znam koje rekao, hitno ukinite hitne procedure. To je recimo opravdano”, smatra Joksimović.

Nije dovoljno, odgovara deo opozcije, koji već mesecima bojkotuje rad parlamenta.

“Jedno što sa ovog mesta možemo da poručimo jeste da ne postoji ta mera u paketu Maje Gojković, a da prva mera ili nulta mera ne bude smena te iste Maje Gojković. Maje Gojković kao generatora političkog pa i ljudskog nasilja nad poslanicma opozicije”, kaže Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

Do tada opozicija nastavlja da se bori na način na koji su to radili i poslednjih šest meseci.

“Nastavlja se bojkot rada parlamenta, dok ne dođe do garancija da će se stanje u parlamentu promeniti, jedna od važnih garancija je ostavka Maje Gojković, pod dva nastavljaju se protesti i naravno nastavljaju se slobodne zone i karavan slobode”, rekao je predsednik Dveri Boško Obradović.

Maja Gojković, ipak, nastavlja prema planu koji je zacrtala. Kao jednu od mera za bolji rad paralmenta najavila je da će Skupština raspravljati o izveštajima nezavisnih tela i već za utorak zakazala sednicu na kojoj će se naći izveštaji Državne revizorske institucije, Fiskalnog saveta i Komisije za zaštitu konkurencije.

PROČITAJTE JOŠ: POBEDA RADNIKA PTT U BORBI PROTIV PUPS-OVE DIREKTORKE!

(izvor: N1)

Comments

comments