Društvo

Pobeda radnika PTT-a protiv PUPS-ove direktorke: Sud poništio odluku o smanjenju plata!

Nadležni sudovi poništili su rešenja o suspenziji pojedinih radnika „Pošte Srbije“ potpisana po ovlašćenju Mire Petrović, jer je njoj u septembru 2017. po sili zakona prestala funkcija v.d. direktora, saznaje „Blic„.

Sud je u tim sporovima utvrdio da ona nije zakonski zastupnik ove kompanije nakon navedenog datuma, pozivajući se na član 52, stav 2 Zakona o javnim preduzećima, koji precizira da v.d. status mora da prestane nakon dva mandata od šest meseci. Pošto je Miri Petrović taj status istekao, rešenja koja su grupi radnika izdata 15. novembra 2017. o tromesečnoj suspenziji sa posla, po kojima im je isplaćivana i zarada u visini od trećine osnovne plate, poništena su jer, kako navodi sud, „doneta su od neovlašćenog lica“. Zato je naloženo da se radnici vrate na posao i da im se nadoknadi umanjena zarada, koja je po ovim nevažećim rešenjima isplaćena.

Loading…

„Blic“ je imao uvid u jedno od takvih rešenja koje je Prvi osnovni sud doneo 14. aprila ove godine, kojim je radnik M. S. u sporu dobio „Poštu Srbije“. U obražloženju se navodi da suspendovani radnik treba u roku od 15 dana da se vrati na posao i da mu se na ime troškova isplati 96.750 dinara. U presudi stoji da rešenje koje je potpisala Zorana Cvetinović po ovlašćenju Mire Petrović nije važeće, jer je Miri Petrović po zakonu prestala funkcija 13. septembra 2017.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆKA IZMISLILA 100 HILJADA RADNIH MESTA ZA SVOJU STATISTIKU!

– Tim danom prestala je i da važi navedena odluka o prenosu ovlašćenja na Zoranu Cvetinović, pa je samim tim i pobijeno rešenje o udaljenju s rada – navodi se u obrazloženju presude.

Stručnjaci upozoravaju da je odluka suda ispravna i da Petrovićeva za sud nije zakonski zastupnik ove kompanije, što može da ima posledice i u drugim sporovima koji se vode protiv ove kompanije. To što je sud utvrdio da u fotelji direktora „Pošte“ sedi neovlašćeno lice, izaziva zabrinutost i kod zaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): SAMOHRANU MAJKU IZ STANA IZBACUJE OTAC SEKRETARA VLADE!

– Postoje mnogi sporovi koji su pokrenuti nakon 17. septembra 2017. koji, ako se postupi po istom principu, mogu da se izgube i nanesu veliku štetu kompaniji. To se pre svega odnosi na onaj koji je pokrenula kompanija G4S, vredan tri miliona evra. Reč je o firmi koja je tužila „Poštu“ jer je, po njihovim navodima, Mira Petrović nezakonito dala posao transporta novca firmi koja nije ispunjavala uslove, i to u pregovaračkom postupku. Zato zaposleni opet upozoravaju Vladu da što pre reši pitanje direktora. Tim pre što je konkurs davno završen, ali izgleda da ne može da se realizuje zbog političkog koalicionog sporazuma sa PUPS – kaže grupa radnika „Pošte“ koja nam se obratila.

VAŽNA ODLUKA SUDA

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije kaže za „Blic“ da je ovo izuzetno važna odluka suda.

-Kada to kažem, mislim na apsekt primene Zakona o javnim preduzećima, koji je izuzetno važan, a koji se sa lakoćom namerno krši, posebno deo koji se odnosi na tajanje mandata v. d. direktora. Transparentnost na to godinama upozorava i zato ovakve sudske odluke mogu da prestavljaju dobar pravac da vlast više ne zloupotrebljava oderdbe o trajanju mandata ili namerno direktno krše zakonska ovlašćenja – kaže Minić.

PROČITAJTE JOŠ: KOSMIČKA PRAVDA: MINISTROV AUTO SLETEO U JARAK!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments