Društvo

Vozači GSP-a sutra u štrajku?!

Jedan broj vozača Gradskog saobraćajnog preduzeća “Beograd” sutra će stupiti u “tihi štrajk”, kako bi ukazali poslovodstvu ovog preduzeća na loše uslove rada i nezadovoljstvo platama, saznaje Danas.

Prema nezvaničnim informacijama očekuje se da oko 200 vozača sutra izostane sa posla, što zbog bolovanja, što na osnovu slobodnog dana zbog doniranja krvi, pa će neke linije imati manji broj polazaka, ali neće doći do potpune obustave rada javnog prevoza. Iza ovakve vrste protesta nije stao ni jedan sindikat u svojstvu organizatora pa štrajk nije zvanično zakazan, već su se vozači sami odlučili na ovaj korak. Zbog toga dvojica vozača tvrde da su prebačeni na druga radna mesta i etiketirani kao organizatori “pobune” ali zvanični deo GSP-a sve negira. Rukovodstvo ovog preduzeća, naime, tvrdi da nema štrajka, odnosno štrajk nije najavljen te nema razloga za paniku građana, i uveravaju da se red vožnje neće se menjati.

– Nama nikakav štrajk nije najavljen, kada se organizuje štrajk iza toga mora da stane neki sindikat, a u ovom slučaju niko se nije izjasnio kao organizator. To je samo informacija koja se raširila na društvenim mrežama pa i u medijima, i razumljivo je što su građani zabrinuti, ali mi nemamo u planu nikakve izmene reda vožnje – objasnili su iz GSP za Danas.

Oni još i naglašavaju da su do sada svi radnici normalno dolazi na posao i da se saobraćaj odvija u punom kapacitetu. Na pritužbe da su pojedini radnici prebačeni u drugi pogon jer planiraju da učestvuju u štrajku iz GSP kažu da “štrajka nema, zašto bi iko bio prebačen” i da je moguće da su ti radnici raspoređeni na druga radna mesta u okviru redovne raspodele poslova.

Kako je Danas ranije pisao, plakatom koji je okačen u svim saobraćajnim pogonima, vozači su pozivani da sutra ne dođu na posao, i na taj način pokažu “da u ovakvim uslovima i od ovolike plate ne može da sehrani porodica, plaćaju računi, krediti, da se školuju deca…”. U pozivu se navodi i da rukovodostvo GSP “već vrlo dobro zna” kakva je situacija, ali je svejedno potrebno pokazati jedinstvo i solidarnost među kolegama. Još je naglašeno i da “ovo radite samostalno, bez ikakvih sindikata ili nekog drugog”.

(Izvor: Danas)

Comments

comments