KoronaPolitika

Vučić: Bez novih mera, ali oštrije ćemo kažnjavati one koji krše postojeće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da i pored porasta broja zaraženih od korona virusa neće biti novih restriktivnih mera ali da će država striktno sprovoditi mere koje su već na snazi.

„Nema novih mera ali ćemo oštro sankcionisati one koji ne poštuju već uvedene mere. I to ćete moći da vidite već u danima koji su pred nama.

Nemamo izbora, ne možemo da zatvorimo ekonomiju i život ali će ono što je apsolutno minimalno morati da se poštuje“, rekao je Vučić u Palati Srbije nakon razgovora sa rukovodiocima Kovid bolnica.

On je rekao da država ne želi da uvodi restriktivne mere, poput onih u Češkoj ili Francuskoj, osim ako „ne budemo dovedeni na ivicu ambisa“, jer želi da sačuva ekonomiju.

Vučić je najavio da će, u sklopu mera koje se preduzimaju na unapređenju kvaliteta funkcionisanja zdravstvenog sistema, do kraja godine svih 120.000 zdravstvenih radnika u Srbiji dobiti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, dok će od Nove godine dobiti povećanje plate, koje će biti najveće od svih u javnom sektoru.

„Brojke (novozaraženih) svakako brinu, ali i uz te zabrinjavajuće brojke situacija je i dalje značajno bolja nego u svim delovima Evrope“, rekao je Vučić i uputio posebnu zahvalnost medicinskim radnicima na naporima koje ulažu.

On je rekao da je današnji dan najteži po pitanju novozaraženih, jer je samo do podneva registrovano oko 1.200 novih slučajeva, od čega je polovina na teritoriji Beograda.

„Razgovarali smo i o tome kako da se suprostavimo zabrinjavajućim brojkama i narastajućoj infekciji i zarazi.

Kako da obezbedimo funkcionisanje zdravstvenog sistema i da dodatno opremimo bolnice i domove zdravlja, kako da non kovid pacijenti ne budu uskraćeni za negu i zdravstvenu zaštitu, kako da u budućnosti reagujemo po pitanju vakcina i da pribavimo dodatne količine vakcina za grip“, rekao je on.

Comments

comments