Politika

Pokret za preokret podneo zahtev za povraćaj novca Beograđanima oštećenim zbog cene centralnog grejanja

Odbornik u Skupštini Beograda Milorad Bjedov predao je danas u ime Gradskog odbora Pokreta za preokret zahtev gradonačelniku dr Zoranu Radoičiću za povraćaj novca Beograđanima oštećenih zbog cene centralnog grejanja i hitno smanjenje cene centralnog grejanja u glavnom gradu.   

Zahtev je, kako navode iz Preokreta, predat zbog činjenice da više godina JKP „Beogradske elektrane“ neosnovano, kroz zloupotrebu monopolskog položaja, utvrđuju cene centralnog grejanja znatno iznad ekonomskih, uz sticanje ekstra profita, na štetu korisnika centralnog grejanja.

Kako navode, Beogradske elektrane su neusaglašavanjem cena grejanja sa cenom energenata na svetskom tržištu i kršenjem Zakona o komunalnoj delatnosti, oštetile Beograđane za 190 miliona evra u proteklih 6 godina.

“Od 2014 godine, preko računa za grejanje JKP Beogradske elektrane su više naplaćenu cenu uplaćivali u gradski budžet, u proseku 30 miliona evra godišnje sa namenom opšte potrošnje. Praktično je cena grejanja postala harač koji je nametnut Beograđanima. Na osnovu analize Pokreta za preokret, koja je sačinjena na osnovu javnih podataka, dobiti JP Beogradske elektrane u poslednje tri godine, dakle (2017,2018, i 2019) kada se dobit navedenog javnog preduzeća podeli sa brojem kvadrata koje ovo javno preduzeće greje, dolazi se do toga da je na stanu od 80m2 ovo preduzeće neosnovano naplatilo 40.000 dinara godišnje, što nas dovodi do podatka da je za tri navedene godine građanima Beograda koji greju stan od 80m2 uzeto oko 120.000,oo dinara. Za 6 godina to je oko 240.000,00 dinara, preko 2.000 evra. To je primer za stan od 80 m2. Za stan od 40 m2 za 6 godina vlasnicima stanova u Beogradu, koji koriste centralno grejanje praktično je oteto oko 120.000 dinara. Više od 1.000 evra. Za stanove veće od 80 m2 to su iznosi veći od  300.000 dinara. Reč je o ozbiljnoj pljački svih nas, svih građana Beograda koji koriste centralno grejanje”, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

U zahtevu za povraćaj novca navedeno je da na osnovu odredbe Zakona o javnim preduzećima jasno propisano da cilj osnivanja i rada javnih preduzeća nije sticanje dobiti, već obavljanje određenih komunalnih usluga u cilju zadovoljavanja interesa i potreba građana.

“Prema našim podacima, 90% profita JKP Beogradske elektrane završava u gradskom budžetu, a to znači da je Grad taj novac uzeo od građana i usmerio na pevajuće fontane, jelke od 80.000 eur, jarbole i ostale besmislene projekte koji ne služe interesima građana prestonice. Pokret za Preokret će pokrenuti peticiju i skupljati potpise radi podrške ovom zahtevu i daće pravnu podršku građanima za ostvarivanje njihovog prava”, navodi se u saopštenju.

Comments

comments