Politika

Vučić bi da bude kao Despot Stefan

Izvor: Tanjug

Na otvaranju festivala viteštva “Despot Stefan Lazarević”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da je prioritet očuvanje mira i stabilnosti u regionu.
Slažemo se, ali koliko Srbija kao država i on kao njen apsolutni lider zaista rade na postizanju tog cilja? Da li potezi koje ovakav državni vrh povlači zaista doprinose stabilnosti, ili, a čini nam se nažalost da je tako, indirektno podržavaju i izazivaju totalnu suprotnost?
Nećemo da se vraćamo predaleko u prošlost, ali uzmimo za primer samo nedavnu situaciju sa Makedonijom. Zna li iko šta se tu konkretno desilo, ko je prouzrokovao takav diplomatski incident da su Vučić i Dačić bili primorani da povuku kompletno osoblje ambasade na konsultacije? Ko je koga prisluškivao, postoje li nekakvi dokazi ili bilo kakve informacije o tome kako je bezbednost države Srbije bila ugrožena potezima koji su povlačeni iz Skoplja? Da li je izazivanje i kreiranje lažne napetosti, a potom navodno smirivanje situacije nešto što faktor mira i stabilnosti radi? Da li su Vučićevi tabloidi svojim naslovnim stranama i tekstovima koje su objavljili (a objavljuju takve škrabotine i dalje) pozivi na mir i toleranciju sa susedima?

mir i stabilnost
Mir i stabilnost u svojoj punoj snazi

 

Gospodine predsedniče, znamo mi mnogo dobro ko je Despot Stefan i kakav je državnik bio. Ipak, vama bismo poručili da ako hoćete da poradite na stabilnosti ovog veoma lako zapaljivog regiona počnete da povlačite konkretne poteze od kojih zaista imamo koristi, a malo manje živite u lažnom idiličnom svetu u idiličnoj državi koju nam preko svojih poltronskih medija prezentujete iz minuta u minut.

Comments

comments