Politika

Vučić direktno krši slobodu medija!

Da u Srbiji gotovo ne postoji sloboda medija – znamo već odavno. Tačnije, makar poslednjih šest godina od kako je na vlasti A.V. i njegova bulumenta koja blokira sve medije koji makar pokušavaju da objektivno izveštavaju o tome šta se dešava u Srbiji.

Međutim, ono što je nama bilo poznato odavno sada je jasno i predsedniku Evropske federacije novinara Mogensu Bliher Bjeregordu, koji se nalazi u poseti Beogradu i koji je vrlo jasno i nedvosmisleno rekao koliko tačno Aleksandar Vučić i SNS guše svaku slobodnu informaciju u zemlji.

“Nažalost vidimo mnogo pritisaka i pretnji prema srpskim novinarima”, rekao je Bjeregord i dodao da se taj broj samo povećava, sudeći prema platformi koju je Savet Evrope usvojio o slobodi štampe i bezbednosti novinara, gde se vide mnogi primeri represije i povrede prava novinara u Srbiji.

On ističe da se to mora promeniti dok ne bude prekasno.

“Važno je za predsednika da mora da podržava slobodu medija. Ne sme da dovodi u pitanje bilo šta u vezi sa time, nema ali, jednostavno podržite slobodu štampe i tačka”, rekao je Bjeregord.

Istakao je da je važno podržavati novinarstvo i rešavati slučajeve kada su novinari napadani, jer “ako imate nekažnjivost, pozivate na novo nasilje”. Dodaje da to treba da bude na vrhu liste prioriteta, da ti slučajevi budu rešeni.

“Pogledao sam nešto od materijala koje sam dobio, zbog toga kažem da se takav stav mora promeniti tako da on pomaže i podržava slobodne medije, ne treba da pokušava da pominje medije kao “strane plaćenike”, agente i tako dalje” naveo je on.

Predsednik EFJ dodao je da mora da prokrene takvu retoriku, da čuva novinarstvo i slobodne medije. “Da ne verujem da treba da se borim za slobodu štampe, onda ne bih dolazio u ovakve misije, da razgovaram sa vama, sa predstavnicima vlasti, da nisam uveren da će se postići neki rezultat ne bih ovo radio”, naglasio je.

On je istakao i da postoje dokazi o tome da se povećava broj pritisaka na novinare i medije.

“Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare u Srbiji, kao što sam i rekao. Pogledajte vebsajt Saveta Evrope sa svim primerima novinara koji su napadnuti, pritisak koji postoji, mržnju koja je usmerena”, rekao je gost N1 i dodao da je sitaucija sa medijskim slobodama sve gora.

“EU vrlo dobro zna kakva je situacija, moraju da budu vrlo čvrsti i nepokolebljivi kada se obraćaju predsedniku o uslovima koji treba da se ispune da se uđe u EU, sloboda medija mora da bude jedan od preduslova da Srbija uđe u EU”, smatra Bjeregord.

Dakle, jasno je. Ovu ocenu je izrekao neko ko je došao sa strane, dakle neko ko je objekitan posmatrač. Sada Vučić ne može da optuži nikoga da je strani plaćenik i da namerno prikazuje Srbiju u lošem svetlu. A takva lupetanja su, kao što znamo, Vučićeva omiljena zabava.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments