Politika

Vučić i Orban dogovorili promenu vlasti na lokalu na severu Vojvodine u zamenu za velike investicije

Premijer Mađarske Viktor Orban je u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči izbora dogovorio da se promeni struktura vlasti na severu Vojvodine u zamenu za velike investicije iz Mađarske.

Balint Pastor je izjavio za medije da je SVM postigao istorijski uspeh na izborima 21. juna zahvaljujući velikoj podršci Vojvođana i najavio da će kao regionalna stranka i stranka mađarske nacionalne zajednice nastaviti da i u budućnosti u pravi plan stavlja interese svojih birača.

Istorijski rezultat je postignut tako što je 30 000 glasača stiglo iz Mađarske, sa novim ličnim kartama, kojima je Orban platio putne troškove i dao dnevnicu od 200 evra da glasaju za SVM na severu Vojvodine te tako značajno utiču na izmenu strukture lokalnih vlasti na severu Vojvodine. U pojedinim opštinama SVM je odneo ubedljivu pobedu iako je struktura stanovništva takva da je realno SVM tu mogao da bude samo statistička greška.

Orban je nedavno poručio Mađarima da san o Velikoj Mađarskoj još nije dosanjan, a Vučić je iz lične koristi omogućio Mađarima da taj san dosanjaju na teritoriji Vojvodine.

Mađarska manjina je bila upoznata sa rezultatima izbora i pre nego su se izbori dogodili.

Suboticom unazad mesec dana kruže priče kako dosadašnji naprednjački gradonačelnik Laban više neće biti gradonačelnik te da će umesto njega tu funkciju zauzeti neko iz SVM. Vučić je žrtvovao I svog čoveka I budućnost severa Vojvodine zbog stranih investicija od kojih će veći deo završiti u njegovom džepu.

Ovo istorijsko prekrajanje volje građana na proteklim izborima ne samo što je uništilo demokratiju u Srbiji već preti i da izazove nestabilnost u region.

Ne treba zaboraviti Vučićevu ratnu prošlost i da mu ovakve kombinacije nisu strane.

Comments

comments