Politika

Vučić i Tači početkom februara bili na korak od prihvatanja razgraničenja?!

Poslanik Skupštine Kosova i potpredsednik opozicione stranke „Alternativa“ Iljir Deda izjavio je da je nacrt sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji je predviđao učlanjenje Kosova u UN i korekciju granica, „bio blizu potpisivanja početkom februara“.

PROČITAJTE JOŠ: “KAD VUČIĆU KAŽU “TREBA DA SEDNEŠ”, ON ODMAH SEDA ZA STO”

„Taj dokument, zajedno sa predlozima aneksa o raznim otvorenim pitanjima izrađen je od strane ekipe visoke predstavnice EU gospođe Mogerini, i predstavnika dva predsednika – Tačija i Vučića“, rekao je Deda za portal Istinomer.rs.

On je kazao da nacrt sporazuma u ovom trenutku nije aktuelan zbog propasti opcije o „korekciji granica“ na Kosovu i činjenice da je 82 odsto građana Kosova, i Albanaca i Srba i pripadnika ostalih naroda, protiv promene kosovskih granica.

„Očigledno je da je ova opcija nesprovodiva, i za sada nije više na stolu. Ali nije potpuno skrajnuta zbog ogromne političke investicije i lobiranja dva predsednika i Federike Mogerini“, rekao je Deda.

PROČITAJTE JOŠ: PRITISI I NASILJE I NAKON ŠTO JE NAPUSTILA SNS

Potpredsednik opozicione stranke „Alternativa“ tvrdi da je srpski upravljački tim za izradu Statuta ZSO završio svoj posao pre 4. avgusta 2018. godine, ali nije poslao taj Nacrt statuta u Brisel zbog zamaha pregovora o „korekciji granica“.

Deda (na slici ispod) je rekao da su se Vučić i Tači sastajali u Parizu, Njujorku i Rimu.

„Ceo proces normalizacije odnosa češće je izgledao kao normalizacija odnosa lidera koji ga vode nego ono što bi trebalo da bude – normalizacija odnosa dva društva. Netransparentnost tog procesa je odlika briselskog dijaloga“, kazao je Iljir Deda.

On smatra da dijalog mora da se završi što pre, uz mirovni sporazum koji bi garantovao dugovečnost, ravnopravnost i prosperitet pripadnika srpskog naroda na Kosovu i albanskog u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: KO BUDE PREVOZIO GRAĐANE NA MITING OPOZICIJE – PRETI MU ZATVARANJE FIRME?!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments