Politika

Vučić: Šta da radim da biste bili zadovoljni?

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić opisao je sinoć poziciju u kojoj mnogi žele da stave Srbiju dodajući da takvo poniženje neće prihvatiti.

„Vi želite da uđemo u ring, da nam vežete ruke, da može da nas bije ko hoće, koliko hoće i kada hoće, i još da vičemo da nam je lepo što nas bije, a ako slučajno odvežemo ruke i makar stanemo u gard, onda kažete da smo zločinci i zlikovci, najkrivlji za sve“, rekao je on  dodao da neće ucene. On je istakao da mu niko ne može zabraniti da štiti interes svoje zemlje.

Apsurdno je, istakao je, optuživati Srbiju što je štitila svoje interese u Interpolu i što se bori da kosovsku nezavisnost priznaje što manje zemalja.

Ukazao je na saopštenje kabineta nemačke kancelarke, kao primer, u kojem je bilo „pet-šest jasnih rečenica protiv uvođenja taksi“, ali onda i rečenica da je Srbija kriva što je sprečila Kosovo da bude deo Interpola.

„Pitao sam Johanesa Hana, Angelu Merkel i sve druge: “Dajte mi papir na kojem piše da ćemo mi da se saglasimo sa njihovim zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama. Gde to piše da mi podržavamo nezavisnost Kosova? Nemojte da gledate stvari iz vašeg ugla, jer ste vi priznali nezavisno Kosovo“, naglasio je Vučić i uptao gde je to Srbija prekršila nešto na šta se obavezala.

„Nemojte da nas optužujete ni zbog čega. Mi štitimo svoju zemlju. Izvinjavam se što smo sposobniji od Ðilasa, Jeremića Tadića koji su gurali do 100 zemalja koje su priznale Kosovo, a mi guramo u suprotnom smeru. Treba da budemo nesposobni, neodgovorni i lenji da bi nas svi hvalili“, konstatovao je Vučić pozvavši međunarodnu zajednicu da pokažu sporazum koji je Srbija pregazila.

Ocenio je da je očigledno da hoće da nam zabrane da postojimo, da moramo da priznamo nezavisnost Kosova.

„Nismo mi inicirali korak prema Interpolu. Mi smo ih čak upozorili da to ne rade. Rekao sam pet puta u Briselu: “Nemojte to da radite, napravićete sebi i nama pet puta veći problem“. A oni hoće u Interpol, sigurni su da pobeđuju. Poslali su šestoricu u svečanim uniformama da se šepure po Dubaiju. Šetali su na 35 stepeni i svi su ih gledali šta rade. A onda, kada su izgubili, kriv im Vučić i Srbija. A gde piše da je naša obaveza da ih podržimo?“, zapitao je i dodao da niko u svetu ne može nam pokaže taj akt koji je Srbija navodno pogazila.

Preneo je da svakodnevno razgovara s mnogima o tome što Srbija vodi kampanju „posle priznanja“, a naš je posao, ističe, da vodimo računa da ekonomija ide napred i da čuvamo zemlju.

„Šta hoćete treće da radimo? Da se vozim gliserom ili jahtama? Šta da radim da biste bili zadovoljni? Sve ih pitam šta je to što je Srbija pogazila. Ništa. Oni kažu ništa, ali ne možete da razgovarate s nekim i želite da postignete komopromis, a da menjate situaciju na terenu“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je zapitao kako njima nije zabranjeno da svaki dan lobiraju da neka nova zemlja prizna nezavisnost, a nama je zabranjeno da se borimo za svoju zemlju.

„Neka me otera moj narod, ali bilo čije ucene iz sveta, odakle god bile, neću da prihvatam. To moraju dobro da razumeju. Mi ćemo se i dalje boriti da sačuvamo mir i stabilnost i nadam se da će biti razuma u međunarodnoj zajednici“, zaključio je Vučić na konferenciji za štampu.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments