Politika

Vučić: “Vojska spremna da brani narod, pobedićemo”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u današnjoj akciji kosovske policije na severu Kosova uhapšene 23 osobe. On je rekao da će vojska Srbije braniti stanovništvo ako dođe do ozbiljnijih napada na srpski narod na Kosovu, a da će Srbija pobediti.

Vučić je u obraćanju javnosti u Skupštini Srbije o događajima na severu Kosova, rekao da su uhapšena lica srpske i bošnjačke nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku i da se radi o pripadnicima snaga kosovske policije.

On je naveo da je, prema još nepotvrđenoj informaciji, pretučen pripadnik UNMIK-a ruski državljanin.

“I dalje je veoma teško stanje u Zubinom Potoku. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, Albanci pucaju bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali i pokušavali da se verbalno suprotstave nasilnom ponašanju. U ovom trenutku premlaćivanje Srba kod tehničke škole u zubinom Potoku, upadi u kuće. Kada ne pronađu onoga koga su hteli da uhapse, sve po kući lome”, rekao je.

Vučić je dodao i da do sada nema poginulih.

“Albanci će za povrede koje su zadobili nekom kamenicom reći da su ranjeni. U Kosovskoj Mitrovici pucali su na ljude jer su ih srpski mladići gađali kamenicama”, kazao je.

Predsednik je rekao da su on, ministar odbrane i načelnik Generalštaba jutros sutpili u kontakt sa predstavnicima NATO, ali da je stav misije na Kosovu da je u pitanju policijska akcija protiv korupcije i kriminala i da se oni u to ne mešaju.

“Bio je pokušaj mađarskog kontigenta da smiri situaciju, ali ih je komandant KFOR-a vratio i rekao da se oni ne mešaju u ono što su policijske stvari. To je borba protiv kriminala i korupcije i oni to podržavaju”, preneo je Vučić stav KFOR-a.

Dodao je da su iste poruke stigle i od predstavnika Evropske unije.

“Pozivali su nas da se smirimo i da razumemo da je to borba protiv korupcij”, rekao je Vučić.

On je rekao da je kao vrhovni komandant naredio “punu borbenu i bojevu gotovost naših armijskih jedinica” i da će vojska štiti stanovništvo na Kosovu ukoliko dođe do “bilo kakvog ozbiljnog ugrožavanja života našeg naroda”.

“Nastavićemo da radimo na očuvanju mira i stabilnosti, ali kada vidite da neko hoće da vam uništi i protera narod, mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kojem delu nećemo. I želim da vam kažem da su sve policijske jedinice, specijalne i posebne namene, u punoj pripravnosti”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je Hašim Tači juče pozvao na ujedinjenje Kosova i Albanije.

“Granica velike Albanije može narednih dana da nam se pojavi na Kopaoniku. Moj odgovor je da neće biti velikoalbanske granice na Kopaoniku”, istakao je predsednik Srbije.

“Potpuno razumem težinu situacije, bolje nego bilo ko u sali. Želim da imate poverenje da ću svako naređenje koje budem izdao mnogo puta promisliti. Ako dođe do eskalacije, ako dođe do daljih napada na srpski življalj, Srbija će pobediti”, zaključio je Vučić svoje obraćanje u Skupštini Srbije posle čega je usledio aplauz poslanika.

Sa predsednikom su u parlament došli i ministar policije Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić je juče na posebnoj sednici tokom skoro dva i po sata predstavljao predstavio izveštaj o Kosovu, poručivši da je “vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine”.

Poslanici će danas imati priliku da postavljaju pitanja i traže obaveštenja od predstvnika vlasti, što im je omogućeno Poslovnikom svakog utorka i četvrtka na početku rada.

Deo opozicije ne prisustvuje ni danas sednici jer je sednica, kako ocenunju, još jedna “farsa” i “prevara” Aleksandra Vučića.

(Izvor: N1)

Comments

comments