Politika

U akciji “ROSU” na severu Kosmeta uhapšen i jedan Rus – reagovala ruska ambasada

U današnoj akciji specijalne kosovske policije na Severu Kosova uhapšen je i jedan ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, saradnik UNMIK-a, potvrđeno je u Ambasadi Rusije u Beogradu. Hapšenje je osudio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je zatražio hitno oslobađanje Krasnoščekova i odgovornost svih koji su krivi za taj incident.

www.mc.rs: Aleksandar Čepurin
Foto: www.mc.rs / Aleksandar Čepurin

U saopštenju dostavljenom iz ruske ambasade u Beogradu izražava se revolt “provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina”.

“Tražimo neodložno osobađanje Mihaila Krasnoščekova i pozivanje pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapeći incident”, naveo je Čepurin u saopštenju.

Prethodno je za ruske medije u Ambasadi Rusije u Beogradu potvrđeno da je kosovska policija uhapsila Krasnoščekova i da je to potvrdila i misija UN.

Ruski ambasador osudio je i upad kosovskih specijalaca u reone severa Kosova i Metohije koje naseljavaju Srbi”.

“To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima”, piše u saopštenju.

Informaciju da je tokom današnje akcije uhapšen i jedan ruski državljanin prvo je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“O tome smo upoznali i nadležne organe ruskih državnih vlasti. Ukoliko je informacija pouzdana, pretukli su ga naravno i priveli da bi se dodvorili onima koji su odobrili, razume se, albanske specijalce”, izjavio je Vučić u Skupštini Srbije.

Sa druge strane, albanski mediji preneli su navode predsednika Kosova Hašima Tačija o tome da je privedeni Rus bio “maskiran u lik diplomate kako bi ometao delovanje kosovske policije”.

(Izvor: Insajder, Beta)

Comments

comments