DruštvoPolitika

Vujović i Poreska uprava u klinču! Ko krši zakon?

Poreska uprava ne priznaje da kasni sa isplatom povraćaja PDV-a i pored toga što je prošle nedelje ministar finansija Dušan Vujović, javno za Skupštinskom govornicom potvrdio ono o čemu privrednici već mesecima iz straha samo „šapuću“ – da isplate kasne.

Prema saznanjima koje imamo, ozbiljan problem u poslovanju privrednika, posebno poslednjih godinu dana, pravi neredovna isplata sredstava na ime povraćaja poreza na dodatu vrednost, zbog čega najviše štete trpe izvoznici.

To je za Insajder potvrdio i Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku koji tvrdi da su kašnjenja u proseku od 60 do 70 dana, a da privrednici o tome ne govore javno jer se plaše odmazde Poreske uprave. Da problem postoji potvrdio je i ministar finansija Dušan Vujović, ali institucija koja je pod njegovom ingerencijom ipak sve to negira.

Naime, na pitanje Insajdera kolika su u proseku kašnjenja povraćaja PDV-a, u Poreskoj upravi tvrde da ih nema i da se sredstva isplaćuju u zakonom propisanim rokovima.

„Povraćaj se shodno Zakonu vrši najkasnije u roku od 45 dana, odnosno u roku od 15 dana za obveznike koji pretežno vrše promet dobara u inostranstvo, po isteku roka za predaju poreske prijave ako je poreska prijava blagovremeno podneta“ , navodi se u odgovoru Poreske uprave.

Poresku upravu smo pitali i kolika su tačno dugovanja privredi po osnovu povraćaja PDV-a, od kada datiraju i da li postoje dugovi stari i po dve godine. Umesto odgovora na ova pitanja Poreska upava nam je prosledila podatke o iznosima koje su isplatili u ovoj godini iako to ništa ne govori o eventualnim kašnjenjima.

Tako su naveli da je u prvih 11 meseci 2017. na ime povraćaja PDV-a isplatila više od 190 milijardi dinara uz komentar da je taj iznos za čak 40 milijardi viši u odnosu na 2016. godinu.

Slična situacija se, prema njihovim navodima, ponovila i u prvih 11 dana decembra, kada je uplaćeno 16 milijardi dinara, što je kako kažu šest milijardi više nego 2016.

Podsetimo, ministar finansija je prošle nedelje tokom rasprave o bužetu za 2018. godinu u Skupštini Srbije rekao da su kašnjenja između ostalog prouzrokovana brojnim slučajevima zloupotrebe u tom procesu.

“Reformom Poreske uprave želimo da oni to rade bez zadržavanja procesa. Još se radi u poluručnom režimu i zato imamo kašnjenja. Nama je u interesu da se što više PDV-a vrati, da ne bismo imali veštačko povećavanje suficita”, pojasnio je tada Vujović.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments