Zabava

Zašto je nekome uvek hladno u nekome uvek vrućina?

Znate one ljude koji su u stanju da na 10 stepeni idu u majici i da im to ne predstavlja nikakav problem? Nerviraju vas, zar ne? A one koji drhte na 35 i stalno smaraju da isključite klimu? Nerviraju vas još više?

Postoji nekoliko razloga zašto nekim ljudima prilagođavanje na spoljašnju temperaturu jednostavno ne ide od ruke:

1. Ako vam se desilo da se iznenada osetite kao da je na vas naleteo talas toplog ili hladnog vazduha, a spolja nije bilo nikakve stvarne promene temperature, postoji mogućnost da ste se razboleli. U tom slučaju nema mnogo pomoći i trebalo bi odmah da se javite lekaru.

2. Ako ste primetili da se preznajate u tankoj košulji na poslu dok se svi oko vas ponašaju normalno, moguće je da vam je telesna temperatura povišena zbog stresa koji doživljavate, bilo poslovnog, bilo privatnog. Ono što možete da učinite kako biste pomogli sebi, jeste da jednostavno naučite da bolje izlazite na kraj sa životom. Počnite da razmišljate pozitivno, a brige koje i nisu toliko bitne ostavite po strani.

3. Emotivno stanje može često da uslovi vaš doživljaj realne temperature. Ispitivanja su pokazala da kada se ljudi osećaju izolovano, usamljeno ili depresivno, može da se desi da im bude hladno. S druge strane, ako su u prijatnom okruženju i doživljavaju intenzivne prijatne emocije, ume da ih obuzme toplota.

Kako izaći na kraj sa ovim problemom?

1. Možda zvuči kao isuviše očigledno rešenje, ali prikladno oblačenje je uvek pametan potez. Pogledaj prognozu, pogledaj kroz prozor i neka ti to bude smernica.

2. Konzumiranje određene vrste hrane može da pomogne prilikom uspostavljanja unutrašnjeg balansa temperature. Tako je pametno zimi jesti toplu supu i ugljene hidrate, a leti povrće i manje porcije.

3. Neka vam termostat u prostoriji u kojoj boravite uvek bude podešen između 21 i 24 stepena. To je idealna temperatura za prosečnu osobu i da bi vam bilo prijatno, u tom rasponu treba da nađete idealni podeok za sebe.

4. Konačni trik za rešenje ovog problema može, naravno, biti samo u vašoj glavi. Nekad će zaista biti dovoljno da zamislite, na primer, tropski raj, jer to u mozgu oslobađa endorfin koji podstiče povećanje telesne temperature.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments