DruštvoSvet

Zašto ne treba da ustajete starijima u prevozu

Verovatno mislite da time što ćete ustupiti mesto starijoj osobi u gradskom prevozu radite dobru stvar. Međutim, eksperti tvrde da to može znatno da “ošteti” njihovo zdravlje u poznim godinama. Profesor sa Oskforda savetuje da starije osobe treba ohrabrivati da stoje kako bi očuvali svoje telo u dobroj formi što duže.

Savetnik u Agenciji javnog zdravlja Engleske, gospodin Mjuir Grej rekao je bi starije osobe trebalo da šetaju bar 10 minuta dnevno, i da ih njihovi bližnji ohrabruju da koriste stepenice umesto liftova i pokretnih stepenica.

– Moramo da ohrabrujemo sebe u poznim godinama, ne pitajući druge da ustanu kako bi nam ustupili mesto. Ne pravite starijim roditeljima traku kojoj će izaći uz stepenice već umesto toga stavite još jedan gelender. Takođe, razmislite dva puta pre nego što ustanete nekome u autobusu, stajanje je sjajna vežba za njih – rekao je Grej za “The Sun”.

Ohrabrivanje starijih da budu što aktivniji pomoći će im da što duže žive nezavisni i smanjiće potrebe socijalne nege. Istraživanje je pokazalo da ljudi u poznim godinama “mogu da redovnim vežbanjem znatno povećaju fizičku formu i izgledaju čak deset godina mlađe.” Štaviše, studije su pokazale da očuvanjem fizičkog izgleda pojačavate kognitivne sposobnosti i smanjujete rizik od demencije.

Teretana, šetnja, baštovanstvo, kuvanje u grupi i volontiranje vam mogu dosta pomoći u poboljšanju zdravlja na duge staze. Eksperti tvrde da vežbanje i redovna aktivnost moraju biti dostupniji starijim osobama.

– Kako biste povećali nivo sopstvenih sposobnosti, pored izgleda kakav ste imali pre 10 godina, napravićete bitnu razliku između normalnog života u sopstenoj kući i onih koji zavise od bolničke nege – zaključili su stručnjaci.

(Izvor: Noizz.rs)

Comments

comments