Društvo

“Zbog izgradnje MHE građani Petrovca na Mlavi mogu da ostanu bez pijaće vode”

Narodna stranka Petrovac na Mlavi osuđuje izgradnju mini hidroelektrana (MHE) na reci Mlavi i zahteva od lokalne vlasti da smesta obustavi radove i podrže građane umesto tajkune bliske SNS-u.

MHE urušavaju ekosistem, prirodne tokove voda, kao i biljni i životinjski svet koji zavisi od njih. Na reci Mlavi je, za sada, u planu izgradnja tri MHE. MHE u Krepoljinu je u završnoj fazi radova, dok je tzv. Kozji grb dobio dozvolu za gradnju.

PROČITAJTE JOŠ: PODRŠKA SE I DALJE ŠIRI: PROFESORI TEHNOLOŠKO-METALURŠKOG FAKULTETA PODRŽALI PROTESTE

Prethodnih nekoliko meseci je u opštini Petrovac bilo govora i predloga o zaštiti reke, kao i posledicama izgradnje MHE. Međutim, nijedan predlog zaštite reke nije realizovan.

Povereništvo Narodne stranke bi pozdravilo i podržalo odluku predsednika opštine Petrovac na Mlavi Duška Nedinića koji je izjavio da će podržati borce za Mlavu i da neće dozvoliti izgradnju MHE na teritoriji naše opštine, kada bi ta podrška bila realna i stvarna. Međutim, kao i sva prethodna obećanja bahate vlasti SNS-a, i ovo obećanje je lažno i svodi se na obmanu građana i zaštitu interesa tajkuna. Oštro osuđujemo ponašanje predsednika opštine koji umesto da stane na stranu građana i zaštiti javne interese lažima pomaže Aleksandru Vučiću u svakodnevnim obmanama građana.

PROČITAJTE JOŠ: SOCIJALISTI SA JUGA SRBIJE TRAŽE OD DAČIĆA DA RASKINE KOALICIJU SA SNS!

Problem predstavljaju MHE planirane za izgradnju na reci Mlavi koje se nalaze u opštini Žagubica čiji predsednik ne želi da ispuni zahteve građana i zaustavi izgradnju istih.

Građani Petrovca su svesni posledica koje će najviše pretrpeti stanovnici nizvodno od Žagubice, pa sve do ušća Mlave u Dunav. Opravdano je strahovati da svi koji koriste pijaću vodu u blizini ove reke mogu ostati bez izvorišta pitke vode. Samim tim, više hiljada građana je ugroženo zarad profita nekoliko osoba.

Pozivamo vlast da shvati ozbiljnost situacije i postupi u interesu građana jer MHE izazivaju nemerljivu ekološku štetu.

PROČITAJTE JOŠ: KURŠUMLJANI SPREMAJU MARŠ NA BEOGRAD

(izvor: narodna.org.rs)

Comments

comments