Politika

Zbog Kosova, Ustav se menja do decembra ili januara 2019-te!

Prema rečima diplomata, Zapad čeka ishod današnjeg susreta srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u sedištu Unije, pod okriljem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

“Iako na tehničkim pregovorima nije postignut nikakav napredak u vezi sa ZSO, moguće je da će se Vučić i Tači dogovoriti da konačno bude oformljena radna grupa koja će se time baviti, ali male su šanse za postizanje njihovog dogovora”, kažu naši izvori.

PROČITAJTE JOŠ: LUDILO – SNS BI DA TUŽI “DOBAR, LOŠ, ZAO” ZBOG KOMEDIJE!

Pojedini pripadnici diplomatskih krugova tvrde da Vučić ima rok do juna da predstavi plan Beograda za Kosovo, kako bi do decembra 2018. ili najkasnije januara 2019, bio izmenjen Ustav Srbije.

Prema ranijim saznanjima, Berlinu i Vašingtonu je u interesu da Beograd i Priština potpišu pravno pravno obavezujući sporazum do kraja ove godine, dok Moskva smatra da ne treba “postizati ishitrena rešenja” i da Zapad “zamajava” Beograd pričama o uspostavljanju ZSO.

“Predsednik Vučić se u proteklih mesec dana ponašao kao da je siguran da će Srbija dobiti sever Kosova, ali sada deluje kao da Zapad nije spreman na takav scenario i da je za njih status Kosova rešena stvar. Vučić izgleda prilično razočarano”, konstatuju sagovornici.

Pritisci Zapada na Srbiju oko Kosova nisu pojačani u smislu da se nešto konkretno dešava ovih dana, nego u svetlu onoga što nas čeka, a to je potreba donošenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez čega nema evropskih integracija, kao i u svetlu činjenice da Zapad i Priština ne žele nikakve kompromise kad je o statusu reč, niti žele, kako oni kažu, “promenu granica”, iako su to već u slučaju Srbije uradili, kažu za Danas nezvanično izvori bliski državnom vrhu, komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da mu se “čini da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim”.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR ZAPOSLIO ŽENU, ZAJEDNO KRIJU ISTINU O ZAGAĐENJU!

Naši sagovornici ističu da je “dakle, problem šta dalje raditi, i to ne šta raditi danas ili sutra, već u narednih godinu-dve”.

“Predsedniku Vučiću nije eksplicitno poručeno da Beograd treba da prizna Kosovo, ali, kako trenutno izgleda, to će biti uslov u budućnosti”, tvrde izvori.

Podsetimo, Vučić, koji je prethodnih dana boravio u NJujorku, izjavio je preksinoć za RTS da je “očekivao veće razumevanje (Zapada) ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju”.

Komentarišući tvrdnje da je trebalo da ove sedmice neko od zvaničnika iz Berlina poseti Srbiju i predstavi nemački plan za rešavanje kosovskog problema, što je javno izjavio i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, a srpske vlasti demantovale, uz komentar da “niko ne dolazi”, pojedini izvori iz diplomatskih krugova kažu da “zvanični Berlin nije odustao od slanja delegacije, i da će se to desiti u kraćem roku, ali da je do izmena u tajmingu došlo verovatno zbog činjenice da su tehnički pregovori Beograda i Prištine vođeni prethodnih dana završeni bez uspeha“.

PROČITAJTE JOŠ: KADA KOSOVO BUDE PREDATO, VUČIĆA ĆE GAZDE SA ZAPADA DA “PUSTE NIZ VODU”!

“Berlin i dalje zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN, po ugledu na Palestinu. Sigurno je da će u skorije vreme doći delegacija iz Nemačke, verovatno predvođena šefom diplomatije Hajkom Masom. Odeljenje za Zapadni Balkan nemačkog Ministarstva spoljnih poslova radi i na dokumentu za internu upotrebu o tome šta oni vide kao prioritete i ključne tačke za Zapadni Balkan jer je došao novi resorni ministar”, navode izvori.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments