Politika

NEMA DALJE: SNS CELU OPŠTINU doveo do BANKROTA?!

Opština Veliko Gradište je pred ozbiljnim finansijskim problemima.

Kako saznajemo, od ljudi koji su zapošljeni u opštini Veliko Gradište (čiji jedan deo možete videti na fotografiji ispod), a, ujedno i koji su nezadovoljni jer još uvek nisu dobili plate, i kako su nam rekli neznaju ni kada će da ih dobiju jer opština nema više para u budžetu.

– Na sastanku koji je bio održan zbog finansijskim problemima u koje je zapala opština, jer još uvek nije odobren kredit od 75 miliona dinara, koji je zatražen za finansiranje kapitalnih investicija u unapređenju infrastrukture, a od koga je, u stvari, opština planirala da isplaćuje plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima -, kaže naš izvor upoznat sa situacijom, i dodaje – Na samom sastanku predsednik opštine Dragan Milić je svima nama jasno dao do znanja da se ne nadamo u skorije vreme da će da dobijemo plate, jer u opštinskom budžetu nema para, a nema više ni šta da se proda da bi se pokrio minus. Zbog toga je naredio Poreskom odeljenju da započnu sa prinudnom naplatom poreza svim građanima, pravnim licima i preduzetnicima koji imaju dug po osnovu poreza na imovinu i ostalih lokalnih javnih prihoda ranijih godina – kaže naš izvor.

PROČITAJTE JOŠ: LUDILO – SNS BI DA TUŽI “DOBAR, LOŠ, ZAO” ZBOG KOMEDIJE!

Poslednjih godina sistem finansiranja u opštini Veliko Gradište pretrpeo je niz pogrešnih i neadekvatnih promena koje su zajedno sa kriminalom, korupcijom i nenamenskim trošenjem novčanih sredstava iz budžeta opšine, ostavilo trajno negativan uticaj na ekonomske performanse i stanje javnih finansija, javnih preduzeća, institucija i ustanova. Opštinom inače vlada SNS, a predsednik je Dragan Milić koga možete videti na slici ispod.

Bez jasno determinisanog sistemskog okvira, nepostojanja čvrstog budžetskog ograničenja i naglih zakonskih izmena, pre svega u cilju dobijanja pozitivnih ocena „pobede“ na izborima i opstajanja na vlasti, dovelo je finansije opštine u bezizlazno stanje „Zonu sumraka“.

Najporazniji efekat neuređenih finansija u opštini Veliko Gradište je to što su usluge koje građani dobijaju od lokalnog nivoa vlasti na zabrinjavajuće niskom nivou, iako je učešće rashoda za zaposlene u ukupnim rashodima budžeta opštine neshvatljivo visoko i da prelazi čak 40% od ukupnog budžeta. Zbog toga se opština Veliko Gradište nalazi pred bankrotstvom.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR ZAPOSLIO ŽENU I ZAJEDNO KRIJU ISTINU O ZAGAĐENJU!

Ukoliko se ne uspostavi kredibilan i održiv budžetski proces u opštini finansije će nastaviti da generišu dugove, koji će, pre ili kasnije, postati fiskalni rizik i permanentna obaveza za Republički budžet. Sve dosadašnje analize ukazuju da budžetski transferi i zloupotrebe u trošenju javnih sredstava predstavljaju glavni mehanizam kontrole vlasti i prikriveni vid političke pljačke lokalnih opštinskih moćnika i njihovo bogaćenje. S krajnjim ciljem, a, svi mi smo svedoci tog, finansijskog urušavanja i nekontrolisane prodaje resursa lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova od starne istih opštinskih moćnika koji su preletanjem iz stranke u stranku već godinama na vlast.

Očito da je jedini cilj Gradištanskih opštinskih moćnika bio da se jedinice lokalnih samouprava i lokalna javna preduzeća, institucije i ustanove dovedu u bezizlaznu situaciju, da se prezaduže, gomilanjem nenaplativih potraživanja i njihovim otpisom dovedu u velike gubitke iznad visine kapitala, te da se uz neizmirene obaveze prema dobavljačima i radnicima kao jedino rešenje preporuči prodaja i privatizacija istih – vodovoda, kanalizacionih sistema, grobalja, gradskog zemljišta, zgrada, rekreativnih centara i drugih resursa u vlasništvu lokalnih samouprava, u šta smo se i mi sami uverili svih ovih godina.

PROČITAJTE JOŠ: KADA KOSOVO BUDE PREDATO, VUČIĆA ĆE GAZDE SA ZAPADA DA “PUSTE NIZ VODU”!

Zbog tih istih opštinskih moćnika koji su godinama uništili privredu i sve rasprodali da bi napunili svoje džepove, građani i generacije koje dolaze nemaju više perspektivu za opstanak.

(izvor: tpknews.com)

Comments

comments