Društvo

Zlatno doba: Poljoprivrednici blokiraju puteve, prosvetari najavljuju talas štrajkova u septembru!

Udruženje poljoprivrednika “Stig” Požarevac jutros je organizovalo protestnu vožnju traktorima kroz centar grada sve do glavnog puta za Beograd, koji koristi cela istočna Srbija.

Poljoprovrednici za N1 kažu da su nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta od 28 dinara, koja je prošle godine bila 38. Oni traže da se otkupna cena poveća na 35 dinara, jer je, kako kažu, tolika u okruženju.

“Smatramo da su poljoprivrednici ugroženi i opljačkani od strane Ministarstva trgovine i uljara koji drže monopol nad tom kulturom”, rekao je za N1 Ivan Vučković, predsednik udruženja “Stig”.

On kaže da je problem u tome što poljoprivrednici, nakon žetve, ne mogu da zadrže suncokret u svojim ambarima, već moraju odmah da ga predaju uljarama, jer on brzo propada. Onda ih uljari ucenjuju, navodi i dodaje da im daju nižu cenu za otkupninu, od 28 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK AUSTRIJE: SINOĆ SE DOGODILO NEŠTO POSEBNO, IMAM UTISAK DA SAM PRISUSTVOVAO ISTORIJSKOM DOGAĐAJU

“Smatramo da to nije u redu prema poljoprivrednicima”, kaže.

Protest je počeo jutros u 7.30, i trajao je do 11 sati. Policija je obezbeđivala ovaj skup, a incidenata nije bilo.

Poljoprivrednici kažu da ih je u jutarnjim časovima pozvao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji im je uputio poziv da u petak dođu na razgovore kako bi pronašli rešenje.

Iz udruženja “Stig” poručuju da će radikalizovati protest ukoliko im se zahtevi ne ispune.

Sa druge strane, sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovaće u u petak, 31. avgusta tražeći od Vlade Srbije da prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, izjavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ GRAĐANIMA PREDLAŽE DA SE RAZGRANIČE SA ZDRAVIM RAZUMOM!

Ona je kazala da će štrajk početi u petak u 12 sati ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da će zatim prošetati do Vlade Srbije i da će zatim otići do Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Janković je kazala da je taj štrajk uvod u seriju štrajkova u septembru, te da će prosvetari štrajkovati skraćenjem časova na 30 minuta prvog dana škole, 3. septembra, zatim 11, 19. i 27. septembra.

Upitana koliko bi škola moglo da se priključi štrajku, Janković je rekla da samo Unija ima svoje članove u 736 škola, te da se očekuje da broj bude veći.

Predstavnici sva četiri sindikata nezadovoljni su time što su prema sistemu platnih razreda smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu radnu grupu.

PROČITAJTE JOŠ: CIRKUS: ARGENTINSKI MEDIJI UBEĐUJU GRAĐANE DA U SRBIJI TEČE MED I MLEKO ZBOG MMF-A!

(izvor: N1)

Comments

comments