Politika

Zorana krenula u lični rat protiv CarGo, komunalna i saobraćajna policija im oduzimaju vozila?!

Preksinoć oko 19 sati združenom akcijom Saobraćajne i Komunalne policije, gradskog saobraćajnog inspektora i Parking servisa zaplenjen je automobil autoprevoznika Jovana Šarovića, koji je vozio za CarGo.

Ova akcija je zanimljiva ne samo zbog broja angažovanih državnih službenika, već i načina na koji je sprovedena. Naime, jedan čovek je naručio vozilo preko aplikacije Car:Go, vozaču je rekao da je imao moždani udar, da će uskoro imati operaciju srca i da se teško kreće. Kada su stigli na odredište Šarović je pomogao čoveku da izađe, čak ga i zagrlio i poželeo sreću, da bi se u sledećem trenutku putnik ispravio i odšetao u policijski automobil, a oko vozača su se stvorili komunalni, saobraćajni policajac i saobraćajni inspektor.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ NAS JE OPET PLJUNUO: “SRBI NISU SPOSOBNI DA BRANE KOSOVO”

Ova očigledno pažljivo planirana operacija po ugledu na one iz filmova, u kojima doduše jure prave kriminalce, a ne autoprevoznike, je po svemu sudeći bila i nezakonita. Saobraćajni inspektor grada Beograda je izdao rešenje o privremenom oduzimanju vozila sa obrazloženjem da je Šarović bez dozvole obavljao i naplatio taksi prevoz u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je većim delom stupio na snagu 6. novembra ove godine. Većim delom, ali ne i u delu koji se odnosi na „taksi prevoz, inspekcijski nadzor i kaznene odredbe u obavljanju taksi prevoza koje se primenjuju po isteku tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona“, kako stoji u poslednjem stavu ovog zakona. I u Car:Go ističu da po zakonu imaju do 7. februara rok da se prilagode novim propisima i da im nije jasno zašto je inspekcija sada krenula na njihovu kompaniju. „Čini se da se ovde radi o zastrašivanju“, kažu u ovoj kompaniji.

Na ovome se ne završava kontroverza oko ovog slučaja. Naime juče je Car:Go obavestio javnost o ovom slučaju prenevši reči Šarovića kome su policajci i inspektor između ostalog rekli da oni nemaju ništa protiv njega, ali da je „ovo politika“ i da rade po nalogu „ministarke saobraćaja“.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović reagovala je juče saopštenjem u kome optužbe kompanije Car:Go naziva neistinitim i zlonamernim i „do sada nezabeleženim u poslovnoj komunikaciji“.

„Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović vodi resor saobraćaja, ali u resoru kojim upravlja ne nalaze se ni obična policija, ni policija u civilu, niti Komunalna policija, pa samim tim potpredsednica Zorana Mihajlović ne može niti ima mogućnost da njima izdaje bilo kakve naloge“, navodi se još u odgovoru Ministarstva.

Međutim, na sreću ili nesreću Šarović je ceo razgovor sa državnim službenicima, pa i policajcima snimao, a na snimku u koji je i Danas imao uvid jedno od lica koja su tu bila prisutna kaže „ovo je po nalogu ministarke saobraćaja“.

U kompaniji Car:Go kažu da pravni tim sprema tužbu protiv službenih lica, ali i poručuju svim vozačima Car:Go da će kompanija stati iza njih. Šarović ističe da mu je Car:Go obezbedio drugi automobil s obzirom da on ima firmu za autoprevoz, preko koje inače uredno plaća porez, od čega živi.

Zanimljiva je i još jedna okolnost, a to je da su taksisti na svojoj Viber grupi, kako kaže Šarović upozoravali tzv. „divlje“ taksiste da ne izlaze na ulicu taj dan jer će biti kontrole.

PROČITAJTE JOŠ: BEZ SRAMA: AKO NEMAŠ ZA POREZ – PRODAJ STAN!

Advokat Željko Simić napominje da je kod nas hroničan problem sprovođenje zakona.

„Ako u zakonu piše da primena počinje od određenog trenutka, onda ona ne može da počne pre toga. Inače u Srbiji se takve stvari dešavaju. Imali smo slučaj da su regularnom taksisti zaplenili automobil zato što je vozio migranta, iako on po zakonu mora da vozi svakog ko mu uđe u vozilo ako se dogovore o ceni, a nije dužan da legitimiše putnike“, kaže on dodajući da s druge strane divlji taksisti voze neometano pa čak i ispred sudova i tužilaštava.

Gradska uprava: Nije zaplena već privremeno oduzimanje

U odgovoru na pitanje po kom osnovu je Komunalna policija učestvovala u akciji iz gradskog Sekretarijata za informisanje dobili smo odgovor da se ovde radi o akciji Sekretarijata za inspekcijske poslove, kome su komunalni policajci pružali asistenciju prilikom kontrole auto-taksi prevoza na teritoriji grada Beograda.

„U vezi sa konstatacijom da je automobil zaplenjen, obaveštavamo vas da se ne radi o zapleni automobila, već je inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove u vršenju inspekcijskog nadzora nad obavljanjem domaćeg prevoza, automobil privremeno oduzeo, shodno odredbi člana 149. Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Takođe, Sekretarijat za poslove komunalne policije će vršiti kontrolu ove oblasti i u skladu sa članom 156a Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju kojim su komunalnim policajcima data veća ovlašćenja, odnosno mogućnost da u izvršavanju nadležnosti grada Beograda u oblasti taksi prevoza, ukoliko utvrde da taksi prevoz obavlja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje nema odobrenje, dužni su i ovlašćeni da privremeno oduzmu vozilo, sačine zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, izdaju potvrdu o oduzetom vozilu i bez odlaganja zapisnik i potvrdu dostave gradskoj upravi, odnosno upravi nadležnoj za inspekcijske poslove u oblasti saobraćaja“, navodi se u odgovoru gradske službe. Od MUP-a nismo dobili odgovor na pitanja.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): NARODU JE DOZLOGRDILO, NE MOŽE VIŠE DA SLUŠA LAŽI I GLUPOSTI!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments