Politika

“Žuti” Vučić – veliki deo nekadašnjeg DOS-a danas podržava Vučićevu vlast

Predsednik Srbije i ujedno najveće stranke, Aleksandar Vučić, neretko u svojim dramatičnim istupima napada, reklo bi se potpuno opravdano i činjenično, bivšu vlast, odnosno nekadašnji „DOS“ za ogromne propuste, greške i lopovluke! Međutim, činjenica je da je on prigrlio skoro sve bivše članice DOS-a i uvukao ih u Vladu ili druge oblike vlasti!

PROČITAJTE JOŠ: DOS-ovski režim Aleksandra Vučića

Prostom analizom, od 18 osnovnih činilaca DOS-a, na političkoj mapi nema više Lige za Šumadiju, čiji je osnivač Branislav Kovačević umro, Demokratskog centra, kao i stranke generala Perišića (Pokret za demokratsku Srbiju) i Nove demokratije Dušana Mihajlovića.

Neke stranke (GSS, SDU) utopile su se u LDP, a zvanično ne postoji ni G17+ koji je navodno iščezao sa političke mape. Međutim, upravo kadrovi te partije, pre svega „grobar srpske ekonomije“ Mlađan Dinkić kao savetnik i lice iz senke, a onda i Zorana Mihajlović, prozapadno orijentisana ministarka delovi su vrhuške vlasti. Ministarsku fotelju dugo je, dok mu nisu porasli apetiti, dužio i novopečeni opozicionar Velimir Ilić (Nova Srbija), a vladajuća većina nemoguća je bez večitih prilepaka, Saveza vojvođanskih mađara i Rasima Ljajića, koji su bili standardni deo DOS-a.

Zvanično u vlasti, osim u Novom Sadu, nije LSV Nenada Čanka, ali je primetno da on ne kritikuje vlast previše, dok fotografije potvrđuju da mu je SNS bratski pomogao u skupljanju potpisa za prethodne izbore. Uvek blizak vlasti je i Nebojša Čović, koji se ovoga puta zadovoljio rukovođenjem KK Crvena Zvezda, iza koje su stale brojne državne firme, očigledno po direktivi.

Ostaci Demokratske stranke navodno deluju opoziciono, ali njihovi nekada istaknuti prvaci, poptu Gorana Vesića, Siniše Malog ili Jelene Trivan spadaju u uži krug saradnika predsednika. U kohabitaciju sa vlastima nije ulazio DSS, ali su i brojni njihovi kadrovi, pogotovo oni rukovodeći, rado prihvaćeni i lepo udomljeni u naprednjačkom jatu: Milenko Jovanov je potpredsednik partije, Andreja Mladenović (samostalni DSS) se visoko kotira, a Dragan Šormaz vodi odnose sa NATO paktom.

Kada se na sve ovo doda činjenica da je Goran Svilanović otvoreno podržao kandidaturu Vučića,  jasno je da je skoro ceo DOS, protiv kog se navodno bore naprednjaci, sada u SNS-u!

(Izvor: Vaseljenska.com, govorisrbija.com)

Comments

comments